Składniki
Skadniki na pesto
- Natka pietruszki - 1 duży pęczek
- Pestki dyni - 60 g
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Oliwa z oliwek Extra Virgin - 250 g
- Płatki drożdżowe nieaktywne - 2 łyżki (20 g)
- Sól - 1 łyżeczka (5 g), koniec pesto
składniki na sałatkę
- Marchew - 45 g
- Makaron bezglutenowy penne - 50 g
- Pomidory koktajlowe - 50 g
- Pomidory suszone (w zalewie odsączone) - 30 g
- Kapary - 1 łyżka (10 g)
- Rukola - 1 garść (20 g)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Przygotowanie pesto:
Do naczynia miksującego przekładamy natkę pietruszki, pestki dyni i czosnek. Rozdrabniamy 4s/ obr. 7. Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego, rozdrabniamy 3 s/ obr. 5, zgarniamy na dno.
Dodajemy oliwę z oliwek, płatki drożdżowe nieaktywne i sól. Mieszamy 40s/ obr. wsteczne 2,5
Przekładamy do szklanego słoiczka , zamykamy, przechowujemy w lodówce do 6 dni. - Przygotowanie sałatki:
Marchew obieramy i kroimy w słupki.
Do naczynia miksującego wlewamy 1000 ml wody. Na pokrywę naczynia miksującego nakładamy dolną część przystawki Varoma, przekładamy marchewki, gotujemy na parze 10 min/Varoma/obr. 1. Zdejmujemy przystawkę Varoma na chwile na bok.
Do naczynia miksującego dodajemy makaron, zamykamy, nakładamy ponownie Varomę, gotujemy makaron zgodnie z czasem podanym na opakowaniu/Varoma/obr. wsteczne mieszanie. Makarony bezglutenowe to zazwyczaj około 8-10 min.
W międzyczasie pomidory koktajlowe kroimy na połówki, pomidory suszone w paseczki.
Zdejmujemy Varomę, marchewki przekładamy do miski.
Ugotowany makaron odcedzamy przy użyciu Varomy lub koszyczka, płuczemy zimną wodą, przekładamy do miski z marchewkami,
Dodajemy kapary, pomidory, pomidory suszone i rukolę i pesto, mieszamy dokładnie.
Przygotowanie pesto
Przygotowanie sałatki
Porady
Wskazówka:
Pesto wykorzystamy jeszcze w 5 i 6 dniu diety. Możemy również użyć go do innych dań w diecie jeżlei mamy ochotę. Pozostałe pesto możemy zamrozić.
Płatki drożdżowe nieaktywne – to idealne rozwiązanie dla wegan i dla osób nie spożywających nabiału. Nadają pyszny serowy smak, a przy tym są zdrowe i bogate w witaminy z grupy B. Zwiększają odporność organizmu, mają działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne, obniżają poziom cholesterolu. Idealnie sprawdzają się do sosów, pesto, makaronów, sałatek. Nadają smak przypominający parmezan.
Makaron bezglutenowy możemy zamienić na gryczany lub pełnoziarnisty.
Twoja porcja: 1 porcja sałatki + 30 g pesto
Czas przygotowania: Pesto 2 min + sałatka 20 min
Kcal: 475 | B: 6.6 g | T: 28.2 g | W: 48.7 g
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?