- TM 31
Składniki
- 350 gmięsa z królika
- 200 g wątróbki cielęcej, lub wieprzowej
- 200 gsurowego boczku
- 100 g wędzonego boczku
- 100 g pieczarek
- 100 g warzyw
- (cebula, seler, pietruszka)
- 2 - 3 jajka
- 50 g czerstwej bułki, (3 krom
- k0
- 0,81 wody
- przyprawy: liście laurowe, pieprz, ziele
- angielskie, sól, gałka muszkatołowa
- imbir
- tłuszcz do wysmarowania formy
- (masło lub słonina)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
• Zagotować wodę - czas 7 min, temp. 100 °C, obr. poz. 1.
• W koszyczku umieścić mięso, boczek, wątróbkę, pieczarki, wa
rzywa, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gotować - czas
35 min, temp. Varoma, obr. poz. 1.
• Duszone mięso z warzywami i pieczarkami przełożyć do
naczynia, dodać bułkę namoczoną w wywarze powstałym
z gotowania mięsa (ok. 200 ml wywaru) oraz jajka i przypra
wy, zmiksować przy pomocy kopystki - czas 30 s,
obr. poz. 8 - 9.
• Pulchną masę przełożyć do formy do pieczenia wysmarowanej
tłuszczem lub wyłożonej słoniną.
• Piec w piekarniku do momentu, gdy brzegi pasztetu lekko się
zarumienia.
Ostudzić i podawać pokrojony na porcje (dobrze smakuje
z ostrym sosem).
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pasztet zawsze wychodzi podobny, obojetnie z jakiego miesa .
Jest bardziej suchy lub wilgotny ,zalezy to od ilości wywaru dolanego do masy miesnej.
Ja nie dodaje tłustych mies tj boczek.
Podstawą przypraw jest sól pieprz i gałka muszkatałowa i oczywiście majeranek.
Pieke 1 godzine w temp. 180% na termoobiegu .
Konsystencja paszetu przed pieczeniem jest raczej żadsza .
Zawsze pamiętajmy ze soli dodajemy wiecej , po wystygnięciu pasztetu nie czuć jej tak samo jak jest ciepły .