Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
2h 30min
Czas całkowity
3h 45min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

przyprawy na około 2 kg gotowanego mięsa i wątróbki

  • 2 czubate łyżki majeranku
  • 2 łyżeczki soli
  • 0,5-1 łyżeczki imbiru
  • 0,5-1 łyżeczki pieprzu
  • 0,5-1 łyżeczki gałki muszkatułowej, uważać jeśli używamy świeżo startej gałki (podana ilość może być za duża)

  • 4 wielkie cebule
  • 1-2 bułki, jedna około 60g
  • 500 g wątróbka drobiowa
  • 500 g pieczarek, do świątecznej wersji pasztetu dodaję grzyby leśne duszone, suszone
  • 2-3 jajka
  • 1 duża kura, lub inny drób
  • 500-1000 g podgardle lub tłusty boczek

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Pasztet
  1. Ugotować mięso,cebule, pieczarki, grzyby, przyprawy(do czasu, gdy mięso odchodzi od kości).

    Na ostatnie 10 minut gotowania dorzucić wątróbkę.

     Gdy mięso przestygnie   oddzielić  je  od kości.

    W ciepłym wywarze namoczyć bułkę lub bułki.

     Mięso mielić porcjami po okolo 600 g, 30s / obroty7 dodając w międzyczasie jajka, przyprawy, odciśniętą lekko bułkę.

    Całość wymieszać i ewentualnie jeszcze mielć 20-30 s/obr. 5.

    Proponuję dodać do powiedzmy połowy gotowej masy  jedno jabłko ze skórką  ( bez gniazda nasiennego )rozdrobnione 4s/obr.5

    Pasztet umieszczamy w foremkach posmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą. Wierzch pasztetu można ozdobić, np posypać siekanymi orzechami(dowolne według uznania), przez środek foremki zrobić rowek (zmoczoną w wodzie łyżką) .Rowek wypełnić np. powidłami i obok powbijać ukośnie plasterki jabłka lub gruszki czy innych owoców. U mnie często rodzaj dekoracji nawiązuje do extra dodatków w pasztecie(dodatek gruszki na wierzchu podpowiada dodatek tego owocu do srodka ). Bardzo często dodję do środka orzechy (szczególnie lubię pistację),śliwki suszone, pokrojoną w paski wątróbkę, owoce goji, rodzynki itd.

    Pasztet piec 1godzinę 15 minut w temperaturze190 stopni, w dużej blasze napełnjonej do połowy wodą(odpowiednik łaźni wodnej) .Jeśli nie chcemy spieczonej skórki na wierzchu, robimy szczelną  "pokrywkę" z folii aluminiowej.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pasztet babci Ani

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?