thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 15min
Czas całkowity
2h 15min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
  • TM 21
opublikowany: 17/12/21
zmieniono dnia: 17/12/21

Składniki

Pate

  • 500 g łosoś, filet
  • 200 g dorsz, filet
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 szczypty białego pieprzu
  • 1 szczypty pieprz cayenne, mielony, opcjonalnie
  • 2 łyżki maka ziemniaczana
  • 3 jajka
  • 300 g śmietana kremówka 36%
  • 3 łyżki koperku, świeżego, posiekanego
  • 1 łyżki masła, do smarowania formy

Sos kawiorowy

  • 100 g majonez, można wykonać w TM
  • 300 g śmietana 22%
  • 2 łyżeczki kawior czerwony, najlepszy z sielawy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 szczypty białego pieprzu
  • sok z cytryny, do smaku
  • 1 pęczka koperku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Pate
  1. Dodaj do naczynia filet pokrojony na 3-4 cm kawałki, rozdrobnij 15s/obr. 5, przełóż do innego naczynia
  2. Wszystkie pozostałe skadniki, oprócz koperku, włóż do naczynia i wymieszaj 10s/obr.6
  3. Do naczynia dodaj pozostałe składniki (koper, łosoś) i delikatnie wymieszaj 10s/obr. 4
  4. Rozgrzej piekarnik do 175 C. Przygotuj podłużną foremkę o długości 25 cm x 10 cm , która mieści 1,5 litra ciasta. Wyłóż dno formy papierem do pieczenia a boki formy wysmaruj masłem. Przelej masę do foremki i wyrównaj wierzch. Przykryj formę papierem do pieczenia i piecz w kąpieli wodnej około 60 minut. Foremka powinna być do połowy zanurzona w wodzie. 5 minut przed zakończeniem pieczenia usuń papier. Ostrożnie wyciągnij formę z piekarnika, przesuń nóż wokół krawędzi foremki i odstaw do ostygnięcia.
  5. Sos
  6. Dodaj wszystkie składniki na sos i wymieszaj 6s/obr.4, wstaw sos do lodówki
  7. Delikatnie wyciągnij pate na deskę, usuń papier, a następnie przenieś na talerz. Wierzch pate udekoruj świeżymi gałązkami koperku. Zaserwuj pate z kawałkami cytryny i sosem kawiorowym. Takie pate możesz również zaserwować jako drugie danie z dodatkiem gotowanych ziemniaków.

Porady

w przepisie można zastąpić dorsza innym rodzajem ryby

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

PATE MED FISK – PATE RYBNE (przystawka albo drugie danie)

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: