![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/e2kjr0ex-b619e-164390-cfcd2-a33e0m5u/7990f6aa-8124-41aa-b577-d828c950b8f1/main/kolorowa-salatka-w-galarecie.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/e2kjr0ex-b619e-164390-cfcd2-a33e0m5u/28b16698-fb74-49df-a149-a10f67887ec8/main/kolorowa-salatka-w-galarecie.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/e2kjr0ex-b619e-164390-cfcd2-a33e0m5u/754d68ef-9d0c-42fa-9221-f8123801c2e8/main/kolorowa-salatka-w-galarecie.jpg)
Składniki
Kolorowa sałatka w galarecie
- ¼ – 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego kolorowego pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki (krótkie końcówki) + kilka liści bazylii
- ½ surowej papryki (np. kolor inny niż marynowanej)
- 100 g świeżego ogórka
- 100 g grzybki marynowane lub marynowane pieczarki
- 150 g kolorowej papryki marynowanej
- 25 g żelatyny
- 270-300 g sera feta
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
żelatynę namoczyć w 100 g zimnej wody
2. do suchego naczynia włożyć natkę i bazylię, posiekać 6 s. / obr.6, przełożyć do innego naczynia
3. do naczynia włożyć warzywa marynowane, rozdrobnić 3-5 s. / obr. 3,5-4, przełożyć do innego naczynia
4. ogórek i surową paprykę pokrojone na części włożyć do naczynia i rozdrobnić 3-4 s. / obr. 4-4,5; przełożyć do warzyw marynowanych; naczynie wypłukać
5. namoczoną żelatynę przełożyć do naczynia i lekko podgrzać, żeby się rozpuściła 1,5-2 min / 50*C / obr.2
6. dodać ser feta pokrojony w kostkę oraz czosnek i ucierać 3 min / obr.5 (można założyć motylek i ubijać dalej 2 min / obr.3,5)
7. zdjąć motylek, zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia; do sera dodać warzywa, zioła i świeżo zmielony pieprz, wymieszać pomagając kopystką 10-20 s / obr. wsteczne 2
Kolorowa sałatka w galarecie
Porady
warianty podania:
1. przełożyć szybko, żeby nie stężalo do przygotowanych silikonowych foremek na muffinki posmarowanych olejem
[[wysiwyg_imageupload:417:]]
2. z pumpernikla możemy wykroić kola, takie jak otwór foremek muffinkowych, posmarować z jednej strony masłem; foremki wypełnić masą serową (ale nie do końca) i na każdej położyć krążek pumpernikla masłem w stronę masy i lekko docisnąć; wtedy mamy wersję na podstawce
[[wysiwyg_imageupload:418:]]
[[wysiwyg_imageupload:419:]]
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Małe pytanie czy mogą być inne foremki niż plastikowe? Czy niestety nie może być blasza? Dziękuje
No to robię!![tmrc_emoticons.-) tmrc_emoticons.-)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
fajne i ciekawe
pyszna - można kombinować z dodatkami
Super. polecam
smaczna
Alu cieszę się, że sałatka smakuje
Dziękuję Ci też za miłe słowa
Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Aniu i jak Wam smakował taki pomysł na sałatkę? U nas już nie ma śladu po niej
Trzeba wymyśleć coś nowego
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu, robiłam Twoją sałatkę
Jest super, jak wszystkie Twoje przepisy
Dziękuję
I czekam na kolejne ciekawe propozycje
Elu dzisiaj zrobiłam salatkę i teraz chlodzi sie w lodowce, nie wiem czy wytrzyma do swiąt
dziekuję za przepis i pozdrawiam ![tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/lol.png)
Are you sure to delete this comment ?