thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
55min
porcja/porcje/porcji
20 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni

Składniki

Ciasto francuskie

  • 150 g masło, niesolone, w kawałkach, uprzednio zamrożone
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 szczypty sól
  • 75 g zimna woda

Farsz

  • 150 g wędzony łosoś, lub pstrąg łososiowy
  • 70 g serek, typ Saint-Moret, Philadelphia lub Łaciaty
  • 5 g koperku, świeżego, lub mrożonego
  • 4 szczypty curry, mielone
  • 1 szczypty pieprz czarny, mielony
  • 0,5 porcji sok z cytryny

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto francuskie
  1. Umieść wszystkie składniki na ciasto w naczyniu, zmiksuj 15 s/obr. 6, następnie 10 s/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr 2 w celu odklejenia ciasta od naczynia.

  2. Rozwałkuj ciasto na prostokąt, którego długość jest trzy razy większa niż szerokość. Złóż ciasto na 3, obróć o 90° i powtórz tę czynność 3 razy. Włóż ciasto do lodówki na czas przygotowywania farszu. Umyj i wysusz naczynie.

  3. Farsz
  4. Nagrzej piekarnik do 180°C.

  5. Do naczynia włóż wędzonego łososia, serek, koper, curry, pieprz, sok z cytryny i posiekaj 7 s/obr 3. Wyjmij wszystko z naczynia do miski za pomocą kopystki.

  6. Rozwałkuj ciasto na posypanym uprzednio mąką blacie. Za pomocą kopystki rozsmaruj uzyskaną masę na cieście.

  7. Zroluj ciasto z farszem najpierw z jednej strony (do połowy) i później zrób to samo z drugiej. Owiń zrolowane ciasto folią spożywczą, żeby się nie rozwijało. Włóż je na 30 min. do lodówki (lub na 15 min. do zamrażalnika), żeby ciasto stwardniało, co ułatwi krojenie go na mniejsze kawałki.

  8. Po wyjęciu ciasta z lodówki odkrój końce rolady i przekrój ją na ciasteczka o szerokości maksymalnej 0,5 cm. Porozkładaj ciastka na blasze, przykrytej wcześniej papierem do pieczenia, zapewniając im odstęp, żeby mogły wyrosnąć. Delikatnie spłaszcz wszystkie ciasteczka przed pieczeniem za pomocą plastikowego kubeczka.

  9. Piecz 20-25 min w temperaturze 180°C. Ciasteczka powinny być złote.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasteczka francuskie z łososiem i koperkiem

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?