Składniki
- 600 g buraków czerwonych
- 50 g masła
- 20 g mąki pszennej
- 20 g cukru
- sok z cytryny
- soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Obrane i przekrojone na pół buraki włożyć do koszyczka.
2. Do naczynia wlać 1/2 l wody, włożyć koszyczek, gotować- czas 40 min, temp.Varoma, obr. poz.1. Po ugotowaniu wyjąć koszyczek z buraczkami. Reszę wody po gotowaniu buraczków pozostawić w naczyniu.
3. Do naczynia z wodą po gotowaniu buraczków włożyć masło, mąkę, sok z cytryny, cukier, sól, gotować- czas 3 min, temp. 100stopni, obr. poz.2.
4. Dodać pokrojone i ugotowane buraczki i rozdrobnić- czas 15s, obr. poz. 4-5, następnie gotować- czas 4min, temp. 100 stopni, obr. poz. 2.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Świetny przepis, buraczki wyszły bardzo smaczne
Przepis rewelacyjny, korzystałam wcześniej z przepisu z książki ABC, i muszę przyznać, że buraczki wg tego przepisu są dużo smaczniejsze.
Doskonały przepis. Ja zrobiłąm dużą porcję z 1 kg buraczków po obraniu (0,5 kg w naczyniu i 0,5 kg w koszyczku). Do tego zrobiłam zasmażkę z jednej porcji, dodając odrobinę cukru bo moje buraczki były bardzo słodkie. Wyszły rewelacyjne. Polecam.
Również dziś robiłam, przepyszne! Jak u mamy Przepis dodany do ulubionych!
Buraczki pyszne
Buraczki pierwsza klasa. Naprawdę super. Dobre na ciepło, ale i na zimno smaczne. Mozna dodac do zimych buraczków troszkę posiekanej cebulki. Można tez zrobic ćwikłę z chrzanem- do ostudzonych buraczków dodać trochę chrzanu i powstaje fajne smarowidło do wędlin. Przepis warty polecenia
Buraczki tak pyszne że nie ma tygodnia aby moje dzieciaczki ich nie jadły - zarówno na ciepło jak i na zimno
Przekaż 1% dla mojej córki OLI podopiecznej Fundacji Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"
Buraczki są pyszne.Polecam
Karolina ja najczęściej kupuję 1,5 kg buraków, po obraniu ok 1200g. Gotuję je jednocześnie: pół w koszyczku i pół na Varomie. Potem robię podwójną porcję "zasmażki" przedłużając czas do 4,5 minuty. Potem wkładam połowę buraków, ustawiam obroty w pozycji 4 i przez otwór w pokrywie dodaję szybko resztę buraków. Na koniec pomagam sobie trochę kopystką. Potem zakładam na noże motylek i gotuję na obrotach wstecznych 6 min / 100*C / obr 1,5. I tym sposobem mam zrobioną duuużą porcję buraczków
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
To jest przepis z książki, dziś właśnie robiłam i troche mnie to zasmucilo, że można zrobić tylko z pół kg buraczków. Wszak teraz ich dużo i pyszne są. Liczyłam na przepis bez koszyczka i dumam czy można tak je ugotować - wowczas wejdzie więcej a potem sie zmiksuje.