- TM 31
Składniki
mleka
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 7 migdałów sparzonych
- 2 litry wody
- 90 g kaszy jaglanej
- 40 g cukru trzcinowego / xylitolu
- 400 g mleka kokosowego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Kaszę jaglaną wsypać do suchego naczynia miksującego i podprażyć przez 3min/100stopni/obr.1. W tym czasie zagotować wodę w czajniku.
2. Zalać podprażoną kaszę przegotowaną wodą, tak aby kasza została przykryta i gotować z postawioną na skos miarką 22min/100 stopni/obr.1 dolewając od czasu do czasu kolejną porcję przegotowanej wody. W tym czasie zalać migdały wrzątkiem i odstawić na bok.
3. Gdy kasza się zagotuje, obłuskać ze skórki sparzone migdały, wrzucić je do ugotowanej kaszy wraz z wodą w której się parzyły, dodać olej i mleko kokosowe, cukier i wszystko zmiksować 1min30sek./obr.10. W tym czasie ponownie zagotować w czajniku kolejną porcję wody - ok. 1,5 l.
4. Tak zmiksowaną masę uzupełnić do 2,5 l w thermomixie przegotowaną, gorącą wodą i wymieszać 5 sek./obr.4
5. Mleko przelać do suchych butelek typu "Kubuś", odwrócić do góry dnem. Po ostudzeniu produkt przechowywać w lodówce.
Porady
Mleko jest bardzo dobre przy alergiach niemowlęcych takich jak skaza białkowa. Świetnie zastępuje gotowe mieszanki mlek w proszku dla dzieci, szczególnie, gdy dziecku nie wskazane jest podawanie pochodnych mleka krowiego. O właściwościach kaszy jaglanych można przeczytać np. tu: //zdrowa-odnowa.pl/kasza-jaglana/
Warto dodawać do tego mleka naturalnego pochodzenia migdały, niesiarkowane, dobry olej kokosowy, tłoczony na zimno, o smaku i zapachu kokosa.
Mleka nie gotujemy na koniec, ponieważ się kwasi. Mleko kokosowe nie lubi gotowania, stąd przepis na dolewanie przegotowanej gorącej wody do mieszanki na koniec.
Przepis można wykorzystać również jako deser, gdy na koniec nie uzupełnimy go wodą a zostawimy na noc w naczyniu miksującym, to masa ładnie nam stężeje i będzie w konsystencji pudingu.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Super przepis. Zastąpiliśmy już zwykłe mleko. A czy ktoś ma pomysł, jak w prosty sposób zastąpić mleko kokosowe z puszki zwykłymi workami?
Sprawdzę co na to mój alergik
bardzo dobre
FANTASTYCZNY PRZEPIS!!! Właśnie jestem po degustacji i pierwszych wrażeniach. Smak, zapach, wygląd i konsystencja - każde z osobna zasługuje na 5 gwiazdek
Co za szczęście, że trafiłam na ten przepis. W mojej 4-osobowej rodzinie tylko jedna może bezproblemowo jeśc i pić produkty i przetwory mleczne. Dla reszty z reguły kupowałam mleko sojowe, ryżowe, owsiane itp. i liczyłam koszty tychże zakupów (w promocji 1-litrowy karton kosztuje ok. 6 zł).
Polecam przepis, choć zakręciłam się nico z ilością wody. W sumie dążyłam do tego, aby na koniec całe "Blokada naczynia miksującego" było niemal pełne.
Zobaczymy, jak się sprawdzi przechowywanie. Część "mleka" na gorąco zamknęłam w wysokie słoiki.
DZIĘKUJĘ ZA PODZIELENIE SIĘ PRZEPISEM!!!
Może zrobie, ale na pewno będzie fajny.
Mleko wyszło rewelacyjnie! Od dawna szukałam dobrego przepisu na mleko jaglane, owsiane, migdałowe itp. No i znalazłam. Naprawdę polecam!
Bardzo dopracowany i szczegółowy przepis. Ja bym się jednak pokusił o drobną optymalizację. Po co tak długo gotować kaszę skoro to i tak ma być mleko. Proponuję po prażeniu od razu zemleć na mąkę, dodać wodę i ugotować w 10 minut. Mleko będzie miało dużo gładszą konsystencję!
Ja przechowuje ok. 5dni w szczelnej, zassanej butelce na drzwiach lodowki.
Dorota
Powoli rozpedz TM, nie obawiaj sie, mleko oplucze bardzo ladnie pokrywe, zrobi sie lej w srodku. Nie od razu otwieraj pokrywke tylko po chwili.
Dorota
Ja przechowuje ok. 5dni w szczelnej, zassanej butelce na drzwiach lodowki.
Dorota
Are you sure to delete this comment ?