thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
0 litr/litra/litry/litrów
Poziom
Łatwy

Składniki

mleka

  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 7 migdałów sparzonych
  • 2 litry wody
  • 90 g kaszy jaglanej
  • 40 g cukru trzcinowego / xylitolu
  • 400 g mleka kokosowego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Kaszę jaglaną wsypać do suchego naczynia miksującego i podprażyć przez 3min/100stopni/obr.1. W tym czasie zagotować wodę w czajniku.

    2. Zalać podprażoną kaszę przegotowaną wodą, tak aby kasza została przykryta i gotować z postawioną na skos miarką 22min/100 stopni/obr.1 dolewając od czasu do czasu kolejną porcję przegotowanej wody. W tym czasie zalać migdały wrzątkiem i odstawić na bok.

    3. Gdy kasza się zagotuje, obłuskać ze skórki sparzone migdały, wrzucić je do ugotowanej kaszy wraz z wodą w której się parzyły, dodać olej i mleko kokosowe, cukier i wszystko zmiksować 1min30sek./obr.10. W tym czasie ponownie zagotować w czajniku kolejną porcję wody - ok. 1,5 l.

    4. Tak zmiksowaną masę uzupełnić do 2,5 l w thermomixie przegotowaną, gorącą wodą i wymieszać 5 sek./obr.4

    5. Mleko przelać do suchych butelek typu "Kubuś", odwrócić do góry dnem. Po ostudzeniu produkt przechowywać w lodówce.

Porady

Mleko jest bardzo dobre przy alergiach niemowlęcych takich jak skaza białkowa. Świetnie zastępuje gotowe mieszanki mlek w proszku dla dzieci, szczególnie, gdy dziecku nie wskazane jest podawanie pochodnych mleka krowiego. O właściwościach kaszy jaglanych można przeczytać np. tu: //zdrowa-odnowa.pl/kasza-jaglana/

Warto dodawać do tego mleka naturalnego pochodzenia migdały, niesiarkowane, dobry olej kokosowy, tłoczony na zimno, o smaku i zapachu kokosa.

Mleka nie gotujemy na koniec, ponieważ się kwasi. Mleko kokosowe nie lubi gotowania, stąd przepis na dolewanie przegotowanej gorącej wody do mieszanki na koniec.

Przepis można wykorzystać również jako deser, gdy na koniec nie uzupełnimy go wodą a zostawimy na noc w naczyniu miksującym, to masa ładnie nam stężeje i będzie w konsystencji pudingu.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Mleko z kaszy jaglanej

Wydrukuj:

Komentarze

  • listopada 1, 2016 at 08:38

    Super przepis. Zastąpiliśmy już zwykłe mleko. A czy ktoś ma pomysł, jak w prosty sposób zastąpić mleko kokosowe z puszki zwykłymi workami?

  • września 15, 2015 at 00:30
    5.0

    Sprawdzę co na to mój alergik

  • czerwca 12, 2015 at 14:32

    bardzo dobre tmrc_emoticons.)

  • kwietnia 13, 2015 at 18:49
    5.0

    FANTASTYCZNY PRZEPIS!!! Właśnie jestem po degustacji i pierwszych wrażeniach. Smak, zapach, wygląd i konsystencja - każde z osobna zasługuje na 5 gwiazdek tmrc_emoticons.)

    Co za szczęście, że trafiłam na ten przepis. W mojej 4-osobowej rodzinie tylko jedna może bezproblemowo jeśc i pić produkty i przetwory mleczne. Dla reszty z reguły kupowałam mleko sojowe, ryżowe, owsiane itp. i liczyłam koszty tychże zakupów (w promocji 1-litrowy karton kosztuje ok. 6 zł).

    Polecam przepis, choć zakręciłam się nico z ilością wody. W sumie dążyłam do tego, aby na koniec całe Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" było niemal pełne. 

    Zobaczymy, jak się sprawdzi przechowywanie. Część "mleka" na gorąco zamknęłam w wysokie słoiki.

    DZIĘKUJĘ ZA PODZIELENIE SIĘ PRZEPISEM!!! 

  • stycznia 5, 2015 at 12:12

    Może zrobie, ale na pewno będzie fajny. tmrc_emoticons.;)

  • czerwca 17, 2014 at 15:48

    Mleko wyszło rewelacyjnie! Od dawna szukałam dobrego przepisu na mleko jaglane, owsiane, migdałowe itp. No i znalazłam. Naprawdę polecam!

  • marca 15, 2014 at 11:42
    5.0

    Bardzo dopracowany i szczegółowy przepis. Ja bym się jednak pokusił o drobną optymalizację. Po co tak długo gotować kaszę skoro to i tak ma być mleko. Proponuję po prażeniu od razu zemleć na mąkę, dodać wodę i ugotować w 10 minut. Mleko będzie miało dużo gładszą konsystencję!

  • października 5, 2013 at 17:22

    Ja przechowuje ok. 5dni w szczelnej, zassanej butelce na drzwiach lodowki. 

    Dorota

  • października 5, 2013 at 17:21

    Powoli rozpedz TM, nie obawiaj sie, mleko oplucze bardzo ladnie pokrywe, zrobi sie lej w srodku. Nie od razu otwieraj pokrywke tylko po chwili.

    Dorota

  • października 5, 2013 at 17:18

    Ja przechowuje ok. 5dni w szczelnej, zassanej butelce na drzwiach lodowki. 

    Dorota

Are you sure to delete this comment ?