- TM 5
Składniki
Kompot
- 10 liści mięty, umyte
- 500 g rabarbaru, umyty nie obierany pokrojony na kawałki
- 1000 g wody, (około)
- 130 g cukru, lub mniej
- 1 jabłko, umyte pokrojone na ćwiartki nie trzeba usuwać gniazd nasiennych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Przygotowany rabarbar zmiksować 10 s/obr. 6
Gotować 10 min/100 C/obr. 1
Dodać cukier jabłko i liście mięty i zachowując ostrożność zmiksować 1 min/obr. 10
Dodać wody do maksymalnej pojemności i wymieszać 5 s/obr. 6
Tak otrzymany kompot ma nadal wysoką temperaturę (około 60 stopni), w naczyniu miksującym będzie długo stygł, więc warto go przelać do żaroodpornego dzbanka i postawić w miejscu nie dostępnym dla dzieci.
Kompot
Porady
Czy pamiętacie kompot rabarbarowy z dzieciństwa? Bo ja pamiętam! Rabarbaru praktycznie nie da się pozbawić łyka w 100%, te pływające kawałki rabarbaru w kompocie, dla mnie jako dziecka były naprawdę wyzwaniem!TM zakupiliśmy pod koniec zimy i gdy tylko przypomniałem sobie że będzie rabarbar z którego kompotu dzieci nie bardzo chcą pić, wpadłem na pomysł aby go poprostu zmiksować po ugotowaniu!Teraz dzieci mówią mniam!!!Cukru można oczywiście dać mniej o 20-30 gram.
I znów zacytuję "bądźmy kreatywni..." cukier kryształ zastąpmy dowolnym innym, a uzyskamy przepyszna i zdrową porcję napoju dla naszych pociech!!!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?