Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
5min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 17/03/15
Składniki
- pieprz czarny, świeżo zmielony
- 1200 g wody
- 300 gmakaronu, (z pszenicy durum), np. tagliatelle
- 1,25 łyżeczki soli
- 100 g borowików, umytych, pokrojonych w plastry, lub 30 g borowików, suszonych, moczonych w ciepłej wodzie przez 20 min
- 50 g oliwy z oliwek, extra virgin
- 20 g pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 ząbek czosnku
- parmezan, tarty, do smaku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć pietruszkę, rozdrobnić 3 s/obr. 7, 1 łyżeczkę posiekanej pietruszki położyć do salaterki, odstawić.
- Dodać czosnek i 30 g oliwy z oliwek, dusić 3 min/Varoma/obr. 1.
- Z naczynia miksującego wyjąć czosnek a dodać grzyby i ¼ łyżeczki soli, gotować 12min/100°C/ "Obroty wsteczne" /obr. "Mieszanie" . Przełożyć do miski odłożyć w ciepłe miejsce.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, zagotować 10min/100°C/ "Obroty wsteczne" /obr. 1.
- Dodać makaron i 1 łyżeczkę soli, gotować przez czas podany na opakowaniu/100°C/ "Obroty wsteczne" /obr. 1. Makaron odcedzić za pomocą koszyczka, następnie wymieszać w misce z grzybami, 20 g oliwy, posiekaną pietruszką i czarnym pieprzem. Podawać z tartym parmezanem bezpośrednio po przygotowaniu.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Danie dobre, ale ja troszkę je zmodyfikowałam. Nie daję grzybów tylko same pieczarki i wgranicach pół kilo. Makaron gotuję w garnku, i dodaje oliwę czosnkową, badzo dużo.
swietny przepis. alez rarytasy pozdrawiam smacznie
pyszne
Jak dla mnie danie bardzo mdłe, trzeba dostosować do własnego smaku. Borowiki pływały w oleju i zdecydowanie za mała porcja borowików do ilości makaronu. Następnym razem dodam śmietanę i na pewno pieprz czarny, żeby nabrało lepszego smaku.
do makaronow z grzybami nie dodajemy parmiggiano ani innych serow
Niezwykle szybki, ale bardzo smaczny obiad
Are you sure to delete this comment ?