thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
5 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

ser

  • 60 g ser np gouda

sos bolognese

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oliwy
  • 400 g mięsa mielonego
  • 3 łyżeczki zioła prowansalskie,oregano,bazylia
  • 2 łyżeczki papryka ostra / słodka
  • 200 g wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 puszki Pomidorów krojonych
  • 1 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego, najlepiej pudliszki

makaron

  • 500 g makaron
  • 1500 g wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 g oliwy z oliwek

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    PRZYGOTOWANIE
  1. Ser :

    Do naczynia miksującego włożyć ser , pokrojony na kawałki . Rozdrobnić 10s/obr.10. Przełożyć do innego naczynia.
  2. Sos bolognese :

    1. Cebulę pokroić w ćwiartki , dodać czosnek i zmielić 5s/obr.5

    2. Dodać oliwę i dusić 2,5 min/Varoma/obr. 2

    3. Dodać przyprawy ( za wyjątkiem papryki ) i kostkę rosołową i dusić dalej 1min / Varoma / obr.2

    4. Dodać mięso mielone i dusić 2,5 min/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /Varoma/obr.1

    5. Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy , wodę i gotować 7min/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /100 stopni /obr.2
  3. Makaron :

    1. Do naczynia miksujacego wlać 1500 g wody, dodać 2 łyzeczki soli i 5 g oliwy z oliwek, gotować 12 min/100 stopni/obr.1

    2.Przez otwór w pokrywie dodć makaron spaghetti, gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu 100 stopni/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.1

    3. Gdy cały makaron znajdzie się w naczyniu, zamiast miarki na pokrywę nałozyć koszyszek. Ugotowany makaron odcedzić w przystawce Varoma lub cedzaku i przelać zimną wodą.

Porady

Jeżeli ktoś lubi gęsty sos można go odparować jeszcze w garnku, ale sos gęstnieje gdy zczyna stygnąć

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Spaghetti bolognese

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?