Składniki
ryz z pomaranczami
- 30 gramów sera parmezan, w kawalkach
- 1 cebulka dymka, w cwiartkach
- 1 kawałki korzenia selera, w kawalkach
- 70-80 gramów masła
- 300 gramów ryż długoziarnisty, 12min czas gotowania
- 50 gramów wina bialego
- 3-4 czerwone pomarancze, sok ( 80 gr ) i kilka czastek
- 570 gramów rosolu warzywnego, goracego
- 1 pęczków pietruszki natki, posiekanej grubo
- sól, do smaku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Zmielic parmezan : 10 sec obr 8, odlozyc na pòzniej. Nie myjac garnka, wlozyc cebule i seler : 10 sec obr 7. Zebrac na dno. Dodac 40 gr masla : 2 min 100° obr 1. Dodac ryz : 2 min 100° "Obroty wsteczne" obr 1, bez miarki. Dodac wino : 1 min 100° "Obroty wsteczne" obr 1 , bez miarki. Dodac sok z pomaranczy i rosolek : 9 min 100° "Obroty wsteczne" obr 1. Dosolic do smaku, gotowac jeszcze przez 3 min. Dodac pozostale maslo, parmezan i 3/4 pietruszki - wymieszac. Przelozyc na pòlmisek, posypac reszta pietruszki i udekorowac czastkami pomaranczy.
Porady
Jesli pod koniec gotowania ryz jest za suchy, dodac troche rosolku.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze