thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Risotto z wrzywami i kurczakiem

  • 750 g woda, goraca, do przyrzadzenia bulionu
  • 1,5 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego wykonanego TM
  • 5 g Natki pietruszki, tylko liscie
  • 100 g sera parmezan, pokrojony na kawalki
  • 300 g cukini, pokrojonej na kawalki
  • 200 g czerwonej papryki, pokrojonej w kawalki
  • 200 g Żółtej papryki, pokrojonej na kawalki
  • 70 g cebuli, pokrojonej na kawalki
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 g imbiru, swiezego korzenia, obranego, pokrojonego w plastry
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 300 g ryżu do risotto, arborio lub carnaroli
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czrnego , mielonego
  • 1,5 szczypty chili, mielonego
  • 20 g Masla
  • 2 filety piersi z kurczaka, usunac blony i pokroic w kostke 1,5x1,5

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    RISOTTO Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM
  1. Odwazyc 600g przegotowanej goracej wody, dodac bulion wymieszac i odstawic
  2. Do suchego naczynia miksujacego wlozyc natke pietruszki, rozdrobnic 3sek/obr.8, przelozyc do innego naczynia, odstawic
  3. do naczynia miksujacego wlozyc parmezan, rozdrobnic 10s/obr.10, przelozyc do innego naczynia i odstawic
  4. do naczynia miksujacego wlozyc cukinie i papryke rozdrobnic 8s/ obr.5.

    Przelozyc do innego naczynia i odstawic
  5. do naczynia miksujacego dodac cebule, czosnek i imbir, rozdrobnic 5s/ obr5
  6. dodac 40g oliwy, dusic 2min/120 stopni C/obr.1
  7. dodac ryz, gotowac 1min/ 100stopni C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" obr1
  8. dodac 150g wody , gotowac bez zalozonej miarki 2min/100stopni C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" / obr 1
  9. dodac powstaly wczesniej bulion, cukinie z papryka, sol, pieprz chili, zamiast miarki na pokrywke naczynia miksujacego nalozyc koszyczek, gotowac 12-14min/100 stopni C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" / obr 1

    miedzyczasie

    na patelni rozgrzac reszte oliwy, dodac pokrojonego kurczaka posolic, podsmazyc

    (mozna dodac jakies ziola do smaku)

    zdiac z ognia, odstawic
  10. podawac na cieplo

    SMACZNEGO

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Risotto z wrzywami i kurczakiem

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?