thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
5min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 05/08/15

Składniki

  • 0,5 - 1 łyżeczki soli
  • 1 łyżka koncentratu bulionu, (mięsnego lub warzywnego)
  • 900 g wody
  • 100 g białego wytrawnego wina
  • 320 g ryżu, risotto, (np. Carnaroli)
  • 40 g oliwy z oliwek, extra virgin
  • 40 g masła
  • 1 cebula szalotka
  • 2 porcje szafranu, (po 0,1 g)
  • 40 g parmezanu, tartego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego włożyć szalotkę, rozdrobnić 3 s/obr. 5.
    2. Dodać 20 g masła i oliwę z oliwek, dusić 3min/100°C/obr.1.
    3. Dodać ryż risotto, prażyć 3min/100°C/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 1, bez założonej miarki.
    4. Dodać białe wytrawne wino, gotować 1min/100°C/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 1, bez założonej miarki.
    5. Dodać wodę, bulion, sól i szafran, gotować 14-15min/100°C/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 1, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek.
    6. Przełożyć risotto do półmiska, wymieszać z pozostałym masłem i parmezanem, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Risotto z szafranem

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: