thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Składniki

  • 0,500 litra wody
  • 1 łyżeczek koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego TM lub kostka rosołowa
  • 50 gramów sera parmezan, pokrojonego na kawałki
  • 30 gramów cebuli, przekrojona na pół
  • 30-60 gramów korzenia selera, pokrojonego na kawałki
  • 1 ząbka ząbek czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 220 gramów ryżu do risotto, arborio lub carnaroli
  • 100 g białego wytrawnego wina, obcjonalnie
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 g zielonego groszku, świeżego, lub mrożonego
  • 30 g masła

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Sposób przygotowania
  1. 1.Na pokrywę naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej wodę, dodać bulion warzywny, wymieszać, odstawić.
    2.Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 10 s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia, odstawić.
    3.Do naczynia miksującego włożyć cebulę, seler i czosnek, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
    4.Dodać oliwę, dusić 1 min/120°C/obr. 2.
    5.Dodać ryż, gotować 1 min/100°C/wsteczne/obr. 1.
    6.Dodać wino, gotować bez założonej miarki 2 min/100°C/wsteczne/obr. 1.
    7.Dodać sól, pieprz i powstały wcześniej bulion, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 9 min/100°C/wsteczne/obr. 1.
    8.Dodać groszek, podgrzać 3 min/80°C/wsteczne /obr. 1.
    9.Dodać masło i rozdrobniony parmezan, mieszać przy pomocy kopystki 1 min/wsteczne/obr. 2.
    10.Podawać na ciepło.

Porady

przygotować miskę i kopystkę

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Risotto bianco z zielonym groszkiem

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?