Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Łatwy
Składniki
RYŻ ZAPIEKANY Z JABŁKAMI
- 100 g ryżu
- 500 g jabłek
- 200 g śmietany, 18% tłuszczu
- 5 g cukru waniliowego, ok. 1 łyżeczki
- 10 g cukru, ok. 2 łyżeczek
- 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1/ Ugotować ryż w koszyczku. Do naczynia miksującego wlać 1 litr lekko osolonej wody. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, gotować 20 min/100°C/obr. 4. Ryż przełożyć do naczynia, w którym będzie zapiekany. Umyć "Blokada naczynia miksującego"
2/ Jabłka obrać, pokroić na kawałki (ćwiartki). Umieścić w "Blokada naczynia miksującego" i rozdrobnić 5 s./obr. 5. z użyciem kopystki. Jabłka wyłożyć na ryż i posypać cynamonem. Umyć "Blokada naczynia miksującego"
3/ Do "Blokada naczynia miksującego" wlać śmietanę, dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać 15 s./obr. 5-6. Wyłożyć na warstwę jabłek.
4/ Zapiekać przez ok. 1 godz. w temperaturze 180˚ do uzyskania złocistej powierzchni na warstwie śmietanowej.
RYŻ ZAPIEKANY Z JABŁKAMI
Porady
Do zapiekania potrawy z takiej ilości składników należy użyć małej formy (np. keksówki). Do śmietany można przed wymieszaniem dodać też trochę twarogu. Dla uzyskania bardziej lub mniej słodkiego smaku należy regulować ilości dodanego cukru.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Ryż bardzo smaczny. Naturalna potrawa. Znakomita na podwieczorek lub ciepłą kolację. Smak zależy przedewszystkim od smaku jabłek. Przy kwaśnych jabłkach zalecem dać nieco więcej cukru lub podać ze słodką bitą śmietaną.
Gorąco polecam.