Składniki
sos
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 20 gramów oliwy z oliwek
- 200 gramów sera Gorgonzola
- 1 opakowanie szpinaku świeżego
- 200 gramów szynki wędzonej, np. szwardzwaldzka
- 500 gramów śmietanki 18%, UHT w kartoniku
- 1 szczypta soli, uwaga na słony ser
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa
- 4 porcje makaronu penne ugotowanego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Rozdrobnić w "Blokada naczynia miksującego" cebulę i czosnek 5 sek/ obr.5
Dodać oliwę i pokrojoną szynkę nastepnie dusić 5 min/varoma/obr.2
Dodać śmietanę, gorgonzolę I przyprawy 8min/90°/obr.2
Dodać 1/2 porcji szpinaku 7 min/varoma/"Obroty wsteczne" /obr.1 w trakcie dodawać stopniowo resztę szpinaku -zamiast miarki koszyczek
Gotowy sos wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem
Porady
Można przełożyć do żaroodpornego naczynia i zapiekać pod pierzynką z sera żółtego lub mozarella w 180° 15-20 min
Można podostrzyć smak dodając sos tabasco
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
super przepis wczoraj byla wersja normalna sos i makaron smakowało mi i mojej żonie dzisiaj robimy wersję w piekarniku zobaczymy i porównamy i oczywiście ocenimy pmieszkałem 11 lat we Włoszech i to jest prawdziwe piatto italiano"Obroty wsteczne"
Przepyszne !! Tak jak moja poprzedniczka dodałam serek blue z biedronki oraz wkroiłam resztę pora. Polecam
Przepis prosty, a jedzonko pyszne.
Właśnie zrobiłem, super!
Pychoooooooootka!!!! Po prostu mega smaczne danie. Ja dodałam serek blue z Biedronki i pyszności. Poproszę o więcej tak dobrych przepisów😀