thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

LASAGNE

  • 500 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 600 g różyczek brokułu, niedużych
  • 1 pęczek koperku, bez gałązek
  • 40 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 40 g masła
  • 40 g mąki pszennej
  • 120 g śmietany kremówki, 30% lub 36%
  • 130 g mleka
  • 2 szczypty białego pieprzu
  • 2 szczypty gałki muszkatalowej
  • 100 g sera bel passe lub mozzarella, pokrojonego w plastry
  • 9 płatów makaronu lasagne
  • 200-250 g wędzonego łososia, w plastrach

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1.  Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól. W przystawce Varoma ułożyć różyczki brokułu, nałożyć przystawkę Varoma, gotować 13min/Varoma/obr.1. Opróżnić i ostudzić naczynie miksujące, zachować płyn z gotowania.

  2.  Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić 3s/obr.8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

  3.  Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 3s/obr.5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dodać masło, dusić 3min/Varoma/obr.1

  4.  Dodać mąkę, podgrzać 3min/100'C/obr.1.

  5.  Dodać 250 g płynu z gotowania, śmietanę, mleko, pieprz i gałkę muszkatałową, gotować 5min/90'C/obr.4.

  6.  Dodać 75 g sera i rozdrobniony koperek, gotować 1min/90'C/obr.4.

  7.  Rozgrzać piekarnik do temp. 200'C.

  8.  Kwadratową formę (ok.25x25cm) posmrować niewielką ilością sosu, na nim ułożyć obok siebie 3 płaty makaronu lasagne. Na makaronie ułożyć połowę różyczek brokułu i połowę łososia, polać 1/3 sosu, przykryć 3 płatami lasagne i pozostałymi różyczkami brokułu i łososia. Całość polać 1/3 sosu, przykryć 3 płatami lasagne, ostatnią warstwę polać pozostałym sosem, na wierzchu ułożyć plastry sera.

  9. Piec 45 min (200'C).

Porady

 Jeżeli na ok. 15 min przed końcem pieczenia wierzch lasagne zbyt mocno się zrumieni, należy przykryć ją folią aluminiową. 

 Podawać na ciepło.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

LASAGNE BROKUŁOWA Z ŁOSOSIEM

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: