thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5
Czas przygotowania
1h 40min
Czas całkowity
1h 47min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Trudny
  • TM 5
opublikowany: 05/11/17
zmieniono dnia: 05/11/17

Składniki

RYŻ ALBORIO

  • 150 g cebula, pokrojona na kawałki
  • 2 ząbki czosnek
  • 1-2 Papryczka peperoncino, lub inna ostra
  • 50 g oliwa z oliwek
  • 500 g ryż do risotto, Alborio
  • 150 g wino białe, wytrawne
  • 1/2 łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 1/2 łyżeczki sól, drobna
  • 2 łyżeczki koncentrat bulionu warzywnego, wykonanego w TM, lub dwie kostki warzywne
  • 950 g woda
  • 50 g masła
  • 100 g ser parmezan, tarty, lub inny twardy

RAGU nadzienie

  • 70 g cebula
  • 3 ząbki czosnek
  • 1-2 Papryczka peperoncino, lub inna ostra
  • 50 g oliwa z oliwek
  • 100 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego
  • 50 g wino czerwone, wytrawne
  • 150 g przecier pomidorowy, z puszki
  • 2 łyżeczki cukier
  • 1/2 łyżeczki pieprz czarny, mielony
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 3 pieczarki, pokrojone na kawałki
  • 100 g zielony groszek, mrożony

ARANCINI panierka i smażenie

  • 500 g woda
  • 4 łyżki mąka pszenna, na ciasto naleśnikowe
  • 1 szczypty sól
  • 250 g bułka tarta
  • Sporo olej roślinny, do smażenia

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ryż Arborio
  1. - Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włóż: cebula, czosnek, papryczka, załóż miarkę, rozdrobnić 5s/obr.5, kopystką zgarnąć na dno Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , wlać oliwę, dusić 3min/temp.120/obr.2
    - Wsyp do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" ryż, wlej wino, dodaj kurkumę, sól, koncentrat bulionu warzywnego, załóż miarkę, gotować 3min/temp.120/obr.Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 1,5

  2. - Dolać do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wodę, założyć miarkę na pokrywę, gotować 15min/temp.100/obr.Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 1,5-2

  3. - Dodać do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" masło, tarty ser, założyć pokrywę, mieszać przy użyciu kopystki 3min/temp.80/obr.Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 2
    - Przy pomocy kopystki wyłożyć z
    Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" ugotowany ryż na tacę, rozgarnąć, wyrównać i pozostawić do lekkiego ostygnięcia, po kilku minutach przykryć folią spożywczą żeby ryż nie wysychał.
    - Wlać do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 1 litr wody, założyć miarkę i umyć Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 10s/obr.10 i znów 10s/obr.Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 10

  4. UWAGA:[/u] jeżeli chcemy uzyskać inny kolor ryżu, zamiast kurkumy możemy dodać w pkt.1:
    kolor zielony: 70-90g mrożonego szpinaku; kolor czerwony: małego buraka czerwonego pokrojonego na kawałki ok.50-80g; kolor biały: ugotować ryż bez dodatków barwiących.
  5. Nadzienie -Ragu
  6. - DoBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włóż cebulę, papryczki, czosnek, pieczarki, rozdrobnić 5s/obr.5, zgarnąć kopystką na dno naczynia, wlać oliwę, dusić 3min/temp.120/obr.1,5
    - Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włóż mięso mielone, dusić 3min/temp.120/obr.Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 2
    - Dodaj doBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wino czerwone, pastę pomidorową (pulpę), cukier, sól, pieprz, załóż miarkę 20min/temp.100/obr.Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 1,5
    - Dodać do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" groszek zielony mrożony, 10min/temp.100/obr.Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 1
    - Nadzienie przełożyć do miseczki, odstawić.


  7. ARANCINI wykonanie kulek ryżowych z nadzieniem
  8. - W misce rozrób wodę z mąką i szczyptą soli na rzadkie ciasto naleśnikowe
    - Wsyp do drugiej miski bułkę tartą
    - Przygotuj naczynie do moczenia rąk -ryż mniej się do nich klei
  9. - Na mokrą dłoń połóż ok.130g ryżu i uformuj kulkę i kciukiem zrób miejsce na nadzienie zostawiając ok.1cm ścianki ryżu
    - Łyżeczką nakładaj nadzienie dokładając kilka kostek sera mozarella do środka
    - Weź ok.20g ryżu zasłoń otwór z nadzieniem i ściśnij lekko ryż formując kształt kulki, stożka, walca
  10. - Teraz każdą kulkę zamocz w cieście naleśnikowym i obtocz dokładnie w bułce tartej
  11. - Rozgrzej mocno olej i smaż całkowicie zanużone kulki przez ok.5-7 minut aż kolor zmieni się na ciemno złoty
  12. - Przełuż kulki na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru oleju
  13. Podawać na ciepło, dobre są również na zimno i odgrzewane.
    Można maczać w sosach: paprykowy, pomidorowy, czosnkowy na ostro lub łagodnych.

    Buon appetito!

Porady

Zmiana nadzienia, koloru, kształtu to tylko nasza fantazja i zasoby lodówki/spiżarni.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY