- TM 31
Składniki
pita Jugosławiańska z dynią
- 500 gramów mąka
- 250 gramów woda sodowa
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczki soli
- 1 opakowania margarny
- 1,500 gramów dyni
- 1 łyżki soli, do dyni
pita Jugosławiańska z jabłkami
- 1,500 gramów jabłek
- 1 opakowania cynamon, do jabłek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
farsz z dyni
Dynie wydrylować pestki odłożyć do innego pojemnika następnie dynie pokroić w kostkę ok. 4 cm i obrać skórkę
Kostką dyni włożyć do TM (najlepiej wkładać po 0,5kg) i zmiksować 5s/obr5
Zmiksowana dynie przełożyć do miski dodać 1 łyżkę soli sól wmieszać i odstawić do momentu wyrobienia ciasta.
Po wyrobieniu ciasta dynie wyciskamy z soku i wtedy jest gotowa do posypania ciasta
Wyrobione ciasto wysypujemy na blat i wałkujemy bardzo cienko
następnie przekładamy (przekładając ciasto możemy je wstępnie rozciągnąć na dłoniak podobnie jak ciasto na pizze) na prześcieradło i dalej je rozciągamy tak aby nie powstały dziury .
Zwijamy ciasto za pomocą prześcieradła jak na zdjęciu (powinny powstać dwa wałeczki)
z jednej strony
Zwijamy ciasto za pomocą prześcieradła jak na zdjęciu (powinny powstać dwa wałeczki)
z drugiej strony
Porady
zamiast dyni możemy użyć jabłek
Farsz z jabłek :
Ok. 1,5 kg
Jabłka obrać wydrylować i w TM zmiksować 5s/obr5 zasypać cukrem i odczekać ok. 2 godzin następnie jabłka wycisnąć . do smaku można dołożyć łyżkę cynamonu.
Dalej postępować jak z farszem z dyni.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?