



- TM 31
Składniki
kluski kładzione z ziemniaków
- 1500 gramy ziemniaki
- 1 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 250 gramy mąka
- 1 litra wody, do ugotowania klusek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
ziemkiaki zmiksowac na miazge 15s/obr10
następnie odcedzić ziemniaki przez ściereczke
otrzymaną mase włożyć do TM i dodać pozostałe składniki
wymieszac 2min30s/
"Blokada naczynia miksującego" \
"Ciasto"
otrzymaną masę przelac do miski
łyżka maczana we wrzatku nabieramy małe porcje ciasta i wkładamy je do garnka wrzącej osolonej wody
gotujemy dopóki kluski nie będą pływac na powierzchni wody
SDf
Porady
mozna podawac jako danie główne lub dodatek
podajemy głównie z:
- maślanka , kefirem itp.
- kapusta kiszona zasmażana z cabulką
- kapusta kiszona
- smazona kiełbasą pokrojona w drobną kostkę z cebulką (jak na zdj.)
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
mach:....tak robie je tez bez jajka.Kluski są wtedy delikatniejsze,bardziej miękkie wg.mnie lepsze👍
Dla mnie najlepszy sposób podania: z obsmażonym boczkiem i cebulą i do tego kapusta kiszona gotowana
Proste a pyszne. Dziś zrobione, dziś zjedzone z twarogiem i śmietaną, lekko posolone. Dobre proporcje.
Bardzo lubimy te kluski, a odkąd mam TM chce mi się robić takie dania. Ja dodaję jeszcze jajko i kluski jemy polane masełkiem i posypane białym serem
Bardzo dobre, robimy regularnie
pyszne, łatwiejsze niż mojej babci, bo robiła kulku z dziurka jak śląskie , A te są łatwe i szybkie
Magdalena Sciezynska
mach:dziś zrobiłam z jajkiem musiałam dodać więcej mąki już na oko ale również pyszności 😆
Przepyszne. Polecam z całego serca. Mój mąż kocha te kluski. Przepis super
Robiłam po raz pierwszy i wyszły super. Po wyciągnieciu podsmazyłam z wcześniej usmażonym wędzonym boczkiem z cebulką, dodałam jajko i podsmażyłam aż jajko się ścieło. Nie zabrakło też smażonej na smalcu kapusty kiszonej i obiad jak mamy gotowy
Również robiłam kluski bez TM. Dzięki temu przepisowi życie łatwiejsze a palce nie pościerane o tarkę.