- TM 5
Składniki
- 60 g makaronu suchego (kokardki, muszelki lub wstążki) o długim czasie gotowania (min. 12 min.)
- 1 szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu drobiowego
- 750 g wody, ciepłej
- 120 g różyczek brokułu
- 120 g czerwonej papryki, pokrojonej na kawałki
- 1 pomidor, przekrojony na pół lub 1-2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 60-80 g cebuli, przekrojonej napół
- 1 ząbek czosnku, plus dodatkowa porcja do marynowania kurczaka
- 25 g oliwy zoliwek, plus dodatkowa porcja do marynowania kurczaka
- przyprawa uniwersalna, wykonana w TM do marynowania kurczaka
- 1 pierś kurczaka, podwójna, bez skóry, pokrojona w plastry
- 200 g warzyw, mieszanych, świeżych, szybko gotujących się (np. cukinii, papryki, brokułu, pieczarek), pokrojonych na niewielkie kawałki lub 400 g warzyw, mieszanych, mrożonych
- 2 łyżki śmietany 12% lub 18%
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Kawałki kurczaka posypać przyprawą uniwersalną i zamarynować w oliwie z dodatkiem czosnku. Włożyć do lodówki na min. 1 godz.
Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 2 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać oliwę, dusić 2 min/120°C/obr. 1.
Dodać pomidora i paprykę, rozdrobnić 3 s/obr. 5.
Dodać różyczki brokułu, wodę, koncentrat bulionu drobiowego, sól, pieprz i makaron.
Pierś kurczaka ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, warzywa ułożyć w górnej części. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować 20 min/Varoma/"Obroty wsteczne" /obr. 1.
Odstawić przystawkę Varoma, mięso i warzywa przełożyć na półmisek, na którym danie będzie podawane. Zupę przelać do głębokich talerzy.
Do naczynia miksującego wlać 150 g zupy, dodać śmietanę, miksować 25 s/obr. 10. Powstałym sosem polać kurczaka i warzywa. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Porady
Przepis z książki "Kulinarne ABC"
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Wszyscy niesamowicie zachwalali te danie, więc podeszłam do niego z ogromnym zapałem i entuzjazmem. Zrobiłam wszystko idealnie według przepisu - po 20 minutach warzywa były nadal zimne, a pierś z kurczaka musiałam trzymać 40 minut, a nie 20... Sos dobry, zupa też całkiem niezła, ale raczej nie powrócę do tego dania.
I kolejny już raz robię tą zupkę poprostu obłędna ☺
Proszę podać, na ile porcji jest ten przepis, ponieważ jestem początkującym kuchcikiem.
pycha
polecam w życiu nie ugotowałam tak szybko obiadu z dwóch dań
A jak chcemy zrobic samą zupę, bez Varomy, to jak nastawiamy temperaturę i obroty TM?
PYSZNE DANIE, GORĄCO POLECAM. TESTOWAŁAM NA TM 31 I WSZYSTKO WYSZŁO