Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

  • 60 g makaronu suchego (kokardki, muszelki lub wstążki) o długim czasie gotowania (min. 12 min.)
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu drobiowego
  • 750 g wody, ciepłej
  • 120 g różyczek brokułu
  • 120 g czerwonej papryki, pokrojonej na kawałki
  • 1 pomidor, przekrojony na pół lub 1-2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 60-80 g cebuli, przekrojonej napół
  • 1 ząbek czosnku, plus dodatkowa porcja do marynowania kurczaka
  • 25 g oliwy zoliwek, plus dodatkowa porcja do marynowania kurczaka
  • przyprawa uniwersalna, wykonana w TM do marynowania kurczaka
  • 1 pierś kurczaka, podwójna, bez skóry, pokrojona w plastry
  • 200 g warzyw, mieszanych, świeżych, szybko gotujących się (np. cukinii, papryki, brokułu, pieczarek), pokrojonych na niewielkie kawałki lub 400 g warzyw, mieszanych, mrożonych
  • 2 łyżki śmietany 12% lub 18%

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Kawałki kurczaka posypać przyprawą uniwersalną i zamarynować w oliwie z dodatkiem czosnku. Włożyć do lodówki na min. 1 godz.

  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić  2 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

  3. Dodać oliwę, dusić  2 min/120°C/obr. 1.

  4. Dodać pomidora i paprykę, rozdrobnić  3 s/obr. 5.

  5. Dodać różyczki brokułu, wodę, koncentrat bulionu drobiowego, sól, pieprz i makaron.

  6. Pierś kurczaka ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, warzywa ułożyć w górnej części. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować  20 min/Varoma/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 1.

  7. Odstawić przystawkę Varoma, mięso i warzywa przełożyć na półmisek, na którym danie będzie podawane. Zupę przelać do głębokich talerzy.

  8. Do naczynia miksującego wlać 150 g zupy, dodać śmietanę, miksować  25 s/obr. 10. Powstałym sosem polać kurczaka i warzywa. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Porady

Przepis z książki "Kulinarne ABC"

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Zupa jarzynowa i danie na varomie

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?