Składniki
ciasto naleśnikowe -drożdżowe (bez zmian)
- 70 g masła lub margaryny
- 1 jajko + 2 zółtka
- 10 g cukru
- 25 g drożdży świeżych
- 350 g mleka
- 250 g mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki przyprawy warzywnej uniwersalnej
farsz pomidorowo-pasztetowy
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki miałkiej bułki tartej
- 500 g ziemniaków ugotowanych i wystudzonych
- 250 g pasztetu np. domowego drobiowego
- 100 g przecieru pomidorowego
- sól, pieprz do smaku
- 30 g zalewy z suszonych pomidorów
- 75 g pomidorów suszonych z zalewy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
masło rozpuścić 2,5 min / 50*C / obr.2; przelać do innego naczynia
2. na noże założyć motylek, jajko i żółtka utrzeć z cukrem 3 min / 37*C / obr.4
3. dodać pokruszone drożdże, wymieszać 5-10 sek / obr 2 i zostawić na 15 minut
4. zdjąć motylek, dodać mleko, mąkę i przyprawę, wyrabiać 1 min / INTERWAŁ
5. przelać do miseczki i poczekać aż podwoi objętość
6. Smażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej na sklarowanym maśle), wylewając za każdym razem łyżkę wazową ciasta ( na grubość ok. ½ cm). Trzeba pilnować, żeby naleśniki się nie przypaliły, tylko „napuszyły” i ładnie przyrumieniły.
1. czosnek rozdrobnić w naczyniu 5 sek / obr.5
2. dodać pomidory, rozdrobnić 12 s / obr.5
3. dodać bułkę tartą i ziemniaki i wymieszać 5 sek / obr.4
4. dodać resztę składników i wyrobić przy pomocy kopystki 30 s / obr.3,5
ciasto naleśnikowe
Farsz pomidorowo-pasztetowy
Porady
Tort można podawać z czerwonym czystym barszczykiem; pycha
[[wysiwyg_imageupload:476:]]
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Oczywiście Gabrysiu, można ze zwykłego naleśnikowego Tylko takie drożdżowe są mięciutkie, puszyste...
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu, cudny ten "wytrawny " torcik. No i oczywiście doskonały pomysł z wykorzystaniem resztek poświątecznych. Gratuluję pomysłu. Sądze, że można tez go zrobić z nalesnikowego ciasta bez drożdży?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Grażynko, polecam Przepis prosty i smaczny i takie coś innego
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu super wypróbuję przepis
Z pasztetem, to ja jeszcze nie robilam, wypròbuje Na slodko robilam kiedys, od czasu do czasu. Ostatnio robilam nalesnikowa lasagne z grzybami i cebulka, podalam w przepisach. Smakowala bardzo. Teraz zrobie z pasztetem, tylko najpierw musze zrobic pasztet , bo mnie nie zostalo po swietach.... Robilam nieduza blaszke i poszlo wszystko .
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Grażynko ten przepis (jak wiele innych) powstał z potrzeby chwili. Na Święta upiekłam dużą blachę pasztetu a od Mamusi dostałam jeszcze kawałek. Ja z natury jestem oszczędna i bardzo nie lubię jak mi się coś w lodówce marnuje A ponieważ moja zamrażarka ciągle popsuta to lodówka często przepełniona i co 2 tyg. ją odmrażam. Żeby nie wyrzucać pasztetu zrobiłam pasztetowe nadzienie do tortu
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Marzenko ja też robiłam kilka razy wersję słodką ale ostatnio na słodko piekę z Waszych przepisów a wymyślam na słono
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu jestem pełna podziwu dla Twoich pomysłów kulinarnych Pozdrawiam cieplutko
Super przepis. Wyprobuje, napewno jest pyszny ja robilam torcik nalesnikowy na slodko teraz zrobie w innej wersji dzieki Eluniu za pomysl pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Are you sure to delete this comment ?