![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/mxbe4v4l-b619e-597634-cfcd2-gfcscr8m/30f39d4a-db06-42f0-b3d5-f0b841ee071a/main/wariant-szpinakowo-ruski-tort-nalesnikowy-z-pomidorami-i-pasztetem.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/mxbe4v4l-b619e-597634-cfcd2-gfcscr8m/6c62e2e3-a559-4a29-9ed5-eff8dce0ed66/main/wariant-szpinakowo-ruski-tort-nalesnikowy-z-pomidorami-i-pasztetem.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/mxbe4v4l-b619e-597634-cfcd2-gfcscr8m/98b89069-609a-4f6b-822b-23bd9479839c/main/wariant-szpinakowo-ruski-tort-nalesnikowy-z-pomidorami-i-pasztetem.jpg)
Składniki
ciasto naleśnikowe -drożdżowe (bez zmian)
- 70 g masła lub margaryny
- 1 jajko + 2 zółtka
- 10 g cukru
- 25 g drożdży świeżych
- 350 g mleka
- 250 g mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki przyprawy warzywnej uniwersalnej
farsz pomidorowo-pasztetowy
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki miałkiej bułki tartej
- 500 g ziemniaków ugotowanych i wystudzonych
- 250 g pasztetu np. domowego drobiowego
- 100 g przecieru pomidorowego
- sól, pieprz do smaku
- 30 g zalewy z suszonych pomidorów
- 75 g pomidorów suszonych z zalewy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
masło rozpuścić 2,5 min / 50*C / obr.2; przelać do innego naczynia
2. na noże założyć motylek, jajko i żółtka utrzeć z cukrem 3 min / 37*C / obr.4
3. dodać pokruszone drożdże, wymieszać 5-10 sek / obr 2 i zostawić na 15 minut
4. zdjąć motylek, dodać mleko, mąkę i przyprawę, wyrabiać 1 min / INTERWAŁ
5. przelać do miseczki i poczekać aż podwoi objętość
6. Smażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej na sklarowanym maśle), wylewając za każdym razem łyżkę wazową ciasta ( na grubość ok. ½ cm). Trzeba pilnować, żeby naleśniki się nie przypaliły, tylko „napuszyły” i ładnie przyrumieniły.
1. czosnek rozdrobnić w naczyniu 5 sek / obr.5
2. dodać pomidory, rozdrobnić 12 s / obr.5
3. dodać bułkę tartą i ziemniaki i wymieszać 5 sek / obr.4
4. dodać resztę składników i wyrobić przy pomocy kopystki 30 s / obr.3,5
ciasto naleśnikowe
Farsz pomidorowo-pasztetowy
Sposób podania:
Porady
Tort można podawać z czerwonym czystym barszczykiem; pycha
[[wysiwyg_imageupload:476:]]
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Oczywiście Gabrysiu, można ze zwykłego naleśnikowego
Tylko takie drożdżowe są mięciutkie, puszyste...
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Grażynko, polecam
Przepis prosty i smaczny i takie coś innego
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Z pasztetem, to ja jeszcze nie robilam, wypròbuje
Na slodko robilam kiedys, od czasu do czasu. Ostatnio robilam nalesnikowa lasagne z grzybami i cebulka, podalam w przepisach. Smakowala bardzo. Teraz zrobie z pasztetem, tylko najpierw musze zrobic pasztet , bo mnie nie zostalo po swietach.... Robilam nieduza blaszke i poszlo wszystko . ![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Grażynko ten przepis (jak wiele innych) powstał z potrzeby chwili.
Na Święta upiekłam dużą blachę pasztetu a od Mamusi dostałam jeszcze kawałek.
Ja z natury jestem oszczędna i bardzo nie lubię jak mi się coś w lodówce marnuje
A ponieważ moja zamrażarka ciągle popsuta to lodówka często przepełniona i co 2 tyg. ją odmrażam. Żeby nie wyrzucać pasztetu zrobiłam pasztetowe nadzienie do tortu
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Marzenko ja też robiłam kilka razy wersję słodką ale ostatnio na słodko piekę z Waszych przepisów a wymyślam na słono
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Super przepis. Wyprobuje, napewno jest pyszny
ja robilam torcik nalesnikowy na slodko
teraz zrobie w innej wersji
dzieki Eluniu za pomysl
pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Are you sure to delete this comment ?