thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
--
Poziom
--
  • TM 31
przez ElaK
opublikowany: 04/9/13
zmieniono dnia: 04/9/13

Składniki

ciasto naleśnikowe -drożdżowe (bez zmian)

  • 70 g masła lub margaryny
  • 1 jajko + 2 zółtka
  • 10 g cukru
  • 25 g drożdży świeżych
  • 350 g mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki przyprawy warzywnej uniwersalnej

farsz pomidorowo-pasztetowy

  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki miałkiej bułki tartej
  • 500 g ziemniaków ugotowanych i wystudzonych
  • 250 g pasztetu np. domowego drobiowego
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz do smaku
  • 30 g zalewy z suszonych pomidorów
  • 75 g pomidorów suszonych z zalewy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasto naleśnikowe
  1. masło rozpuścić 2,5 min / 50*C / obr.2; przelać do innego naczynia

    2. na noże założyć motylek, jajko i żółtka utrzeć z cukrem 3 min / 37*C / obr.4

    3. dodać pokruszone drożdże, wymieszać 5-10 sek / obr 2 i zostawić na 15 minut

    4. zdjąć motylek, dodać mleko, mąkę i przyprawę, wyrabiać 1 min / INTERWAŁ

    5. przelać do miseczki i poczekać aż podwoi objętość

    6. Smażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej na sklarowanym maśle), wylewając za każdym razem łyżkę wazową ciasta ( na grubość ok. ½ cm). Trzeba pilnować, żeby naleśniki się nie przypaliły, tylko „napuszyły” i ładnie przyrumieniły.

  2. Farsz pomidorowo-pasztetowy
  3. 1. czosnek rozdrobnić w naczyniu 5 sek / obr.5

    2. dodać pomidory, rozdrobnić 12 s / obr.5

    3. dodać bułkę tartą i ziemniaki i wymieszać 5 sek / obr.4

    4. dodać resztę składników i wyrobić przy pomocy kopystki 30 s / obr.3,5

  4. Sposób podania:
  5. Z usmażonych naleśników i pomidorowego farszu złożyć „tort”, oststnia warstwa to farsz. 

    Wstawić na ok 1 godzinę do lodówki (może być na dłużej, nawet na noc)

    Przed podaniem wyjąc, udekorować świeżymi warzywami wg uznania

    Kroić na kawałki jak tort.

    Podawać z dowolnym sosem lub keczupem.

Porady

Tort można podawać z czerwonym czystym barszczykiem; pycha tmrc_emoticons.) 

[[wysiwyg_imageupload:476:]]

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wariant Szpinakowo-"ruski" tort naleśnikowy - z pomidorami i pasztetem :)

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 11, 2013 at 18:55

    Oczywiście Gabrysiu, można ze zwykłego naleśnikowego  tmrc_emoticons.)  Tylko takie drożdżowe są mięciutkie, puszyste...  Big Smile   tmrc_emoticons.D  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • kwietnia 11, 2013 at 18:07
    5.0

    tmrc_emoticons.;) Love Elu, cudny ten "wytrawny " torcik. No i oczywiście  doskonały pomysł z wykorzystaniem resztek poświątecznych. Gratuluję pomysłu. Sądze, że można tez go zrobić z  nalesnikowego ciasta bez drożdży?

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • kwietnia 11, 2013 at 17:37

    Grażynko, polecam  tmrc_emoticons.)  Przepis prosty i smaczny i takie coś innego  tmrc_emoticons.D   Love  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • kwietnia 10, 2013 at 16:53
    5.0

    Love Elu super wypróbuję przepis Love

  • kwietnia 9, 2013 at 23:57
    5.0

    Z pasztetem, to ja jeszcze nie robilam, wypròbuje Big Smile Big Smile Big Smile  Na slodko robilam kiedys, od czasu do czasu. Ostatnio robilam nalesnikowa lasagne z grzybami i cebulka, podalam w przepisach. Smakowala bardzo. Teraz zrobie z pasztetem, tylko najpierw musze zrobic pasztet , bo mnie nie zostalo po swietach.... Robilam nieduza blaszke i poszlo wszystko . tmrc_emoticons.)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • kwietnia 9, 2013 at 23:43

    Grażynko ten przepis (jak wiele innych) powstał z potrzeby chwili.  tmrc_emoticons.)  Na Święta upiekłam dużą blachę pasztetu a od Mamusi dostałam jeszcze kawałek.  Love  Ja z natury jestem oszczędna i bardzo nie lubię jak mi się coś w lodówce marnuje  tmrc_emoticons.~  A ponieważ moja zamrażarka ciągle popsuta to lodówka często przepełniona i co 2 tyg. ją odmrażam. Żeby nie wyrzucać pasztetu zrobiłam pasztetowe nadzienie do tortu  tmrc_emoticons.D  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • kwietnia 9, 2013 at 23:32

    Marzenko ja też robiłam kilka razy wersję słodką ale ostatnio na słodko piekę z Waszych przepisów a wymyślam na słono  tmrc_emoticons.D   Big Smile  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • kwietnia 9, 2013 at 21:31
    5.0

    Love Elu jestem pełna podziwu dla Twoich pomysłów kulinarnych Big Smile Pozdrawiam cieplutko Love

  • kwietnia 9, 2013 at 16:49
    5.0

    Super przepis. Wyprobuje, napewno jest pyszny tmrc_emoticons.D ja robilam torcik nalesnikowy na slodko tmrc_emoticons.D teraz zrobie w innej wersji tmrc_emoticons.D dzieki Eluniu za pomysl tmrc_emoticons.D pozdrawiam

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

Are you sure to delete this comment ?