- TM 31
Składniki
lista zakupów
- 2 płaskiej łyżeczki soli
- 30 g oliwa
- 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
- 2 czubate łyżeczki kurkumy, mielonej
- 1 czerwona papryka, świeża
- 1 cebula
- 1 puszek mleka kokosowego
- 400 g pomidorów, z puszki
- 1 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki, mielonej
- 3 ząbki czosnku
- 3 centymetry laski swieżego imbiru
- 700 g piersi z kurczaka
- 2 czubate łyżeczki przyprawy garam masala
- 2 szczypty chili
- ryż basmati, lub chlebek naan wcześniej przygotowany wg przepisu TM
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1 cm. laski obranego imbiru, 1 ząbek czosnku, przekrojona na pół cebulę, oraz pokrojoną na 3-4 czesci paprykę, wkładamy do naczynka i miksujemy 7 sek obroty 4-5.
Nastepnie kopystka zgarniamy na dól naczynka, dolewamy oleju i gotujemy 7 min. obr. 2, 100 stopni.
Dodajemy puszke pomidorow, ½ łyżeczki cynamonu, 2 lyżeczki kurkumy, 2 łyżeczki curry, 1 dużą lyżkę garam masala, 1 -2 lyzeczki soli (wg uzania), puszkę mleczka kokosowego, oraz trochę pieprzu i gotujemy 15 min obroty 2, 100 stopni.
Nastepnie miksujemy sos przez 30 sekund obroty 9.
Do sosu dodajemy wczesniej przygotowanego kurczaka i gotowac 8 min obroty wsteczne 100 stopni.
na koniec dosolić wg uznania.
podawać posypaną świeżą kolendrą
smacznego!
polecam podawać z ciepłym chlebkiem naan oraz napojem lassi, przepis w ksiązce TM
do "Blokada naczynia miksującego" włożyć 2 cm obranej laski imbiru i 2 ząbki czosnku, zemlec 3s. obroty turbo, zgarnąć kopystką na dół naczynka i czynność powtórzyć do uzyskania drobnej masy
Kopystką zgarnąć na dól naczynia, dodac 1 lyżeczkę oliwy, 1 lyzeczkę słodkiej mielonej papryki, 1 lyżke garam masala, oraz duza szczypte chili
Zemlec 10 sek. Obroty 4-5 do uzyskania jednolitej masy.
Następnie pastę wyjąć z naczynka i panierować w niej pokrojonego na około 2 centymetrowe kawałki kurczaka. Nastepnie kurczaka włożyc do lodowki na kilka godzin, ja marynuję całą noc.
Zamarynowanego kurczaka ułożyć na przystawce Varoma, do naczynka wlać około 600mll wody i gotować 30 min na parze (varoma). Ewentualnie w celu przyśpieszenia przygotowania przyprawy kurczaka można podsmażyć na patelni do uzyskania złotego koloru.
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
SOS
przygotowanie kurczaka TIKA MASALA
Porady
podawać z ryżem basmati i/lub chlebkiem naan
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo pyszne danie. Uwielbiam 😀
Właśnie zjedliśmy, było pyszne!
lista zakupów zrobiona
nowy wariant do tikka masala, polecam
Are you sure to delete this comment ?