





- TM 31
Składniki
- 1 opakowania makaronu na cannelloni
- 1000 gramów szpinaku mrożonego
- 750 gramów sera ricotta
- sòl, pieprz, galka muszkatolowa, czosnek, suszony szczypiorek
- 1 porcje sosu pomidorowego (podany jest w moich przepisach)
- parmezan, tarty
- 1 mozzarella (125g)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Makaron wrzucic na 2min do goracej wody, odcedzic, ulozyc na czystej sciereczce. Szpinak ugotowac, dobrze odcisnac. Do
"Blokada naczynia miksującego" wlozyc ricotte, szpinak, doprawic sola, pieprzem, itd : ok. 10sek / obr 5. Sos pomidorowy przygotowac wg przepisu. Mozzarelle pokroic na plasterki. Do blaszki, na dno, nalozyc troche sosu, ukladac napelnione farszem cannelloni, pokryc sosem, posypac tartym parmezanem, nastepnie ulozyc pozostale cannelloni, sos, mozzarelle. Posypac wszystko obficie parmezanem. Piec w goracym piekarniku: 180-190° / ok. 25min.
Szpinak i ricotte mozna znakomicie zastapic grzybami i zòltym serem, badz mielonym miesem z dodatkiem sosu bolonskiego, zamiast zwyklego.
Porady
Danie mozna przygotowac wczesniej, zamrozic na "surowo" i piec w dowolnym momencie.
Mozna polac sosem beszamelowym, jesli ktos lubi.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
I ja za pierwszym razem popelnilam ten sam blad
Zawsze robilam ze swiezego makaronu, potem postanowilam kupic ten wlasnie - "od razu do piekarnika ". ,bez gotowania. Wiadomo, czasu zawsze brakuje, wiec i ja stwierdzilam, ze bedzie szybciej, wygodniej. Wyszlo straszne swinstwo o suchych na pieprz koncòwkach
Wtedy koncòwki poodcinalam, zeby nie wyrzucic wszystkiego, ale od tamtej pory, nie wierze w zaden makaron "od razu do piekarnika", i robie zawsze po swojemu
I wychodzi zawsze super, mieciutki, podpieczony w sam raz.... pycha

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Veroniko Twoje rady są wspaniałe ,bo wynikają z praktyki
Ja się zraziłam swego czasu do lazani i cannellone ,bo używałam suchego makaronu i miałam potrawy dokładnie tak jak opisałaś.
dopiero przypadkiem dowiedziałam się że makaron należy gotować ok 3-5 minut
Pozdrawiam 
Swietnie to nie ma problemu
Te moga byc dla odmiany
Powiedz mi Grazynko czy na pudelku tez jest napisane, ze moga byc napelniane na "sucho" i potem od razu do piekarnika ? Jesli tak, to ja radze, tak jak podalam w przepisie, zawsze te 2min. sparzyc w gotujacej sie wodzie. Beda mieksze, smaczniejsze i brzegi nie zeschna sie podczas zapiekania
. To taka moja osobista rada, z doswiadczenia
Nawet jak pisza, ze moga isc od razu do piekarnika, bez podgotowania, czasem wychodza troche za suche, za twarde, albo trzeba dodac wiecej sosu, i wtedy wszystko plywa. A w ten sposòb wyjda zawsze, jak nalezy. To samo dotyczy platkòw na lasagne.
Mam nadzieje, ze przyda sie rada

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Grazynko, jesli lubicie makaron, bedzie napewno smakowac
Ucieszyl mnie tez fakt, ze w Polsce jest makaron na cannelloni
Inaczej byloby to dosc trudne do zrealizowania
Daj znac, jak wyszlo i czy przypadlo go gustu

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
