thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 11min
porcja/porcje/porcji
9 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 08/06/14
zmieniono dnia: 08/06/14

Składniki

ciasto

  • 1 szczypty soli
  • 2 płaskie łyżki oleju
  • 1 płaskich łyżeczek cukru
  • 300 g mąki
  • 15 g drożdży
  • 0,150 litra mleka
  • 1 jajko

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Mleko, cukier i drożdże włożyć do naczynia miksującego. Nastawić na 2 min/37°C/Soft. Następnie dodać 3 czubte łyżki mąki i wymieszać 15 s/obr.4. Zostawić zaczyn do wyrośnięcia na 15-20 minut.

  2. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać 2 min/Interwał. Zostawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny.

  3. Mokrymi dłońmi formować kulki (z podanego przepisu powinno wyjść 9 sztuk). Ciasto powinno być lepkie. Ukladać wilgotne kulki na Varomie (3 sztuki na dole i 6 sztuk do góry). Zamknąć Varomę i zostawić do podwojenia objętności (ok 30-45 min). Mogą się delikatnie sklejać - nic nie szkodzi.

  4. Do naczyna miksującego nalać wody. Nałożyć nakładkę Varoma, gotować: czas zagotowania wody + 11 min/Varoma/ obr. 1

Porady

W Wielkopolsce pyzy podaje się z mięsem i sosem. Ale można je również jeść na słodko - smarować dżemem itd.

Po ugotowaniu można przechowywać w lodowce 2-3 dni, i podgrzewać na Varomie 5-10 minut

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pyzy drożdżowe (poznańskie)

Wydrukuj:

Komentarze