![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/khbgtnzr-e26bf-023961-cfcd2-gm0s7g1m/98fe6c34-5d67-4a4d-8deb-409cc03c0f55/main/pyzy-drozdzowe-poznanskie.jpg)
Składniki
ciasto
- 1 szczypty soli
- 2 płaskie łyżki oleju
- 1 płaskich łyżeczek cukru
- 300 g mąki
- 15 g drożdży
- 0,150 litra mleka
- 1 jajko
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Mleko, cukier i drożdże włożyć do naczynia miksującego. Nastawić na 2 min/37°C/
. Następnie dodać 3 czubte łyżki mąki i wymieszać 15 s/obr.4. Zostawić zaczyn do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Dodać pozostałe składniki. Wymieszać 2 min/
. Zostawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
Mokrymi dłońmi formować kulki (z podanego przepisu powinno wyjść 9 sztuk). Ciasto powinno być lepkie. Ukladać wilgotne kulki na Varomie (3 sztuki na dole i 6 sztuk do góry). Zamknąć Varomę i zostawić do podwojenia objętności (ok 30-45 min). Mogą się delikatnie sklejać - nic nie szkodzi.
Do naczyna miksującego nalać wody. Nałożyć nakładkę Varoma, gotować: czas zagotowania wody + 11 min/Varoma/ obr. 1
Porady
W Wielkopolsce pyzy podaje się z mięsem i sosem. Ale można je również jeść na słodko - smarować dżemem itd.
Po ugotowaniu można przechowywać w lodowce 2-3 dni, i podgrzewać na Varomie 5-10 minut
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Rewelacja pyzy pyszne 😋 dzięki za przepis
Pyszne, smakują na zimno i na gorąco
Pyszne! Moje coreczki wcinaly je na sucho az im sie uszy trzesly
Robilam pyzy pierwszy raz w zyciu i nawet moja mama byla pod wrazeniem!
No super muszę zrobic![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Pyszne i proste w wykonaniu. Super smakują z sosem mięsnym jak i z owocowym polecam!![Cooking 4 Cooking 4](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/cooking_4.gif)
Pyyyyyyyyyyyszne - uwielbiam z sosem, mięskiem i buraczkami![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Bardzo proste do zrobienia i pyszne pyzy. Polecam![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
No prosze ... jak u babci. Polecam![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Edytko do tej ilości mąki dodaj 150 gram mleka
Pozdrawiam
Witam ile dokładnie tego mleka powinno być?
Are you sure to delete this comment ?