thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
4 osoba/osoby
Poziom
--

Składniki

Polenta

  • 1500 gramów wody
  • 1 łyżki soli gruboziarnistej
  • 1 łyżki oleju z oliwek
  • 400 gramów mąki kukurydzianej

Sos

  • 1 ząbki czosnku
  • 1 mala cebulka
  • 20 gramów oleju z oliwek
  • 600 gramów pomidoròw w puszce
  • szczypta cukru
  • soli
  • garsc suszonych grzybòw
  • 4-5 kawałków kielbasy surowej obranej
  • kardamon, oregano, kminek

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Polenta
  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlozyc wszystkie skladniki opròcz maki: 12min / 100° / obr 1, wylaczyc. Wlaczyc TM na obr 2: wsypywac make powoli, az do wykonczenia. Nastawic TM ponownie: 40min / 100° / obr 2. Wylozyc do naczynia , natluszczonego lub przelanego zimna woda. Wystudzic, kroic na kawalki, podawac z sosem - pomidorowym, serowym, grzybowym, itd. Jesli chcemy polente badziej miekka, zmniejszamy ilosc maki ( np. o 50g).

  2. Sos
  3. Grzyby namoczyc. przez 30min.  Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlozyc czosnek i cebule: 4sek / obr 7. Dodac olej i grzyby: 3min / 100° / obr 1. Dodac pomidory, posolic, dodac cukier, przyprawy. Na Varome , lekko natluszczona, ulozyc kielbaski - umyte i osuszone : 20min / Varoma / Mieszanie"Mieszanie" .  Jesli chcemy przyspieszyc gotowanie kielbasek, przykrywamy je  papierem aluminiowym . Jesli ktos nie chce sosu z kielbaskami, gotuje sam sos, bez Varomy: 10min / 100° / Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" / Mieszanie"Mieszanie" .  Jesli chcemy dodac ròwniez zeberka, czas gotowania sie przedluza.

Porady

Polente mozna jesc od razu, ciepla - bedzie bardzo miekka. Przestygnieta - da sie kroic. Wszystko zalezy od upodoban. Naczynie najlepiej umyc od razu po gotowaniu. Do krojenia polenty uzyc ostrego noza, lekko natluszczonego.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Polenta z sosem pomidorowym, z grzybami i kielbaskami

Wydrukuj:

Komentarze

  • września 12, 2013 at 16:23
    5.0

    Za 19 min będzie polenta gotowa.... Udusiłam cebulkę do tego i kiełbaskę z cielęciny eko. Zobaczymy co z tego wyjdzie tmrc_emoticons.) Mam też swojski smalczyk. Ślinka mi cieknie już!

    " Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "

  • czerwca 16, 2013 at 14:17

    Zycze smacznego Moniczko, w takim razie Big Smile Big Smile  A pròbowalas gnocchi po rzymsku ?

    http://przepisownia.pl/przepisy/gnocchi-po-rzymsku/447192

    Pozdrawiam Cie serdecznie Love Love  A còreczka jak tam?  Rosnie ? Love Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • czerwca 11, 2013 at 16:07

    Przepraszam, dopiero teraz doczytałam w komentarzach o kaszce tmrc_emoticons.).

    porcupine ma na imię Monika i zaprasza na swój blog o rękodziele: www.domzakoncemswiata.blogspot.com

  • czerwca 11, 2013 at 16:05

    o, super, że jest polenta! A można ją przygotować z kaszki kukurydzianej? Bo kaszkę zawsze mamy na stanie tmrc_emoticons.;). Gdybyś miała inne przepisy tego typu, to ja chętnie wykorzystam tmrc_emoticons.).

    porcupine ma na imię Monika i zaprasza na swój blog o rękodziele: www.domzakoncemswiata.blogspot.com

  • stycznia 27, 2013 at 16:15

    No to super Grazynko, bedzie jedno danie wiecej w menù domowym Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • stycznia 27, 2013 at 15:52
    5.0

    Cooking 1Veroniko Polenta bardzo nam smakuje tmrc_emoticons.p Big Smile  Mój mąż lubi pokroić w kosteczkę i zalać  rosołem Big Smile  a na drugie danie z sosem i mięskiem.Super danie tmrc_emoticons.D Big Smile Love

  • stycznia 12, 2013 at 16:52
    5.0

    Cooking 4Veroniko Polentę kupiłam i poczytałam dokładnie opakowanie tmrc_emoticons.;) Big Smile tmrc_emoticons.D  okazuje się ,że jest to grysik kukurydziany i gotuje sie tylko ok 3-5 minuty sypiac na wrzątek. Cooking 1  Mam już wszystkie składniki więc ugotuję Polentę. Pozdrawiam Party Love Love

  • stycznia 11, 2013 at 18:39

    Fajnie Grazynko tmrc_emoticons.)  Pierwszy raz ? Wykorzystaj przepis, pòki zimno, w cieple dni znika apetyt na polente, robi sie za goraco i wybieramy lzejsze potrawy tmrc_emoticons.;)  Radze tez spojrzec na opakowanie, jesli jest przepis. Wtedy skoordynowac obydwa. W razie trudnosci , daj znac Grazynko. Spòjrz tez ewentualnie na porady Eli, ona robila tmrc_emoticons.) . A polenta, owszem, zòltawa, podobna do kaszy manny tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • stycznia 11, 2013 at 17:03
    5.0

    Vercia byłam dzisiaj w Lidlu i jest mąka Polenta. tmrc_emoticons.)  w przeżroczystym opakowaniu i wygląda jak nasza kaszka manna,tylko jest żółta tmrc_emoticons.) Wróciłam więc do tego przepisu poczytałam komentarze i przepis i jutro idę po mąkę tmrc_emoticons.D Big Smile  Będę robiła Polentę wg Twojego przepisu Cooking 1  Pozdrawiam serdecznie Party Love

  • listopada 10, 2012 at 22:30
    5.0

    Veroniko, robiłam już kilka razy tą polentę i do jej gotowania używam motylka; wtedy ustawiam pokrętło obrotów na 2 i jest super  tmrc_emoticons.)  Chyba naprawdę te nasze polskie kaszki różnią się od włoskich  tmrc_emoticons.D  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

Are you sure to delete this comment ?