- TM 31
Składniki
Polenta
- 1500 gramów wody
- 1 łyżki soli gruboziarnistej
- 1 łyżki oleju z oliwek
- 400 gramów mąki kukurydzianej
Sos
- 1 ząbki czosnku
- 1 mala cebulka
- 20 gramów oleju z oliwek
- 600 gramów pomidoròw w puszce
- szczypta cukru
- soli
- garsc suszonych grzybòw
- 4-5 kawałków kielbasy surowej obranej
- kardamon, oregano, kminek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do "Blokada naczynia miksującego" wlozyc wszystkie skladniki opròcz maki: 12min / 100° / obr 1, wylaczyc. Wlaczyc TM na obr 2: wsypywac make powoli, az do wykonczenia. Nastawic TM ponownie: 40min / 100° / obr 2. Wylozyc do naczynia , natluszczonego lub przelanego zimna woda. Wystudzic, kroic na kawalki, podawac z sosem - pomidorowym, serowym, grzybowym, itd. Jesli chcemy polente badziej miekka, zmniejszamy ilosc maki ( np. o 50g).
Grzyby namoczyc. przez 30min. Do "Blokada naczynia miksującego" wlozyc czosnek i cebule: 4sek / obr 7. Dodac olej i grzyby: 3min / 100° / obr 1. Dodac pomidory, posolic, dodac cukier, przyprawy. Na Varome , lekko natluszczona, ulozyc kielbaski - umyte i osuszone : 20min / Varoma / "Mieszanie" . Jesli chcemy przyspieszyc gotowanie kielbasek, przykrywamy je papierem aluminiowym . Jesli ktos nie chce sosu z kielbaskami, gotuje sam sos, bez Varomy: 10min / 100° / "Obroty wsteczne" / "Mieszanie" . Jesli chcemy dodac ròwniez zeberka, czas gotowania sie przedluza.
Polenta
Sos
Porady
Polente mozna jesc od razu, ciepla - bedzie bardzo miekka. Przestygnieta - da sie kroic. Wszystko zalezy od upodoban. Naczynie najlepiej umyc od razu po gotowaniu. Do krojenia polenty uzyc ostrego noza, lekko natluszczonego.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Za 19 min będzie polenta gotowa.... Udusiłam cebulkę do tego i kiełbaskę z cielęciny eko. Zobaczymy co z tego wyjdzie Mam też swojski smalczyk. Ślinka mi cieknie już!
" Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "
Zycze smacznego Moniczko, w takim razie A pròbowalas gnocchi po rzymsku ?
http://przepisownia.pl/przepisy/gnocchi-po-rzymsku/447192
Pozdrawiam Cie serdecznie A còreczka jak tam? Rosnie ?
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Przepraszam, dopiero teraz doczytałam w komentarzach o kaszce .
porcupine ma na imię Monika i zaprasza na swój blog o rękodziele: www.domzakoncemswiata.blogspot.com
o, super, że jest polenta! A można ją przygotować z kaszki kukurydzianej? Bo kaszkę zawsze mamy na stanie . Gdybyś miała inne przepisy tego typu, to ja chętnie wykorzystam .
porcupine ma na imię Monika i zaprasza na swój blog o rękodziele: www.domzakoncemswiata.blogspot.com
No to super Grazynko, bedzie jedno danie wiecej w menù domowym
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Veroniko Polenta bardzo nam smakuje Mój mąż lubi pokroić w kosteczkę i zalać rosołem a na drugie danie z sosem i mięskiem.Super danie
Veroniko Polentę kupiłam i poczytałam dokładnie opakowanie okazuje się ,że jest to grysik kukurydziany i gotuje sie tylko ok 3-5 minuty sypiac na wrzątek. Mam już wszystkie składniki więc ugotuję Polentę. Pozdrawiam
Fajnie Grazynko Pierwszy raz ? Wykorzystaj przepis, pòki zimno, w cieple dni znika apetyt na polente, robi sie za goraco i wybieramy lzejsze potrawy Radze tez spojrzec na opakowanie, jesli jest przepis. Wtedy skoordynowac obydwa. W razie trudnosci , daj znac Grazynko. Spòjrz tez ewentualnie na porady Eli, ona robila . A polenta, owszem, zòltawa, podobna do kaszy manny
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Vercia byłam dzisiaj w Lidlu i jest mąka Polenta. w przeżroczystym opakowaniu i wygląda jak nasza kaszka manna,tylko jest żółta Wróciłam więc do tego przepisu poczytałam komentarze i przepis i jutro idę po mąkę Będę robiła Polentę wg Twojego przepisu Pozdrawiam serdecznie
Veroniko, robiłam już kilka razy tą polentę i do jej gotowania używam motylka; wtedy ustawiam pokrętło obrotów na 2 i jest super Chyba naprawdę te nasze polskie kaszki różnią się od włoskich
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Are you sure to delete this comment ?