thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
52min
porcja/porcje/porcji
4 osoba/osoby
Poziom
Łatwy

Składniki

Składniki:

  • 400 gramów pomidorów z puszki krojonych
  • 1/2 papryki czerwonej słodkiej
  • 3 papryczki chilli
  • 3 jaja
  • 700 gramów mąki przennej
  • 60 gramów masła
  • 1/5 litra wody
  • 1/4 litra mleka
  • 30 gramów drożdży
  • 80 gramów płatków kukurydziannych
  • 8 czubatych łyżek bułki tartej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 porcje mała bułka przenna
  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 1 cebula

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Panier:

    Płatki kukurydziane kruszymyBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" . Dodajemy mąkę, sól oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy 10s/obr 6. Przesypujemy na talerz( to będzie panierka do naszych kotlecików)

    Bułeczki:

    Ważne żeby wszystkie nasze  składniki miały temperaturę pokojową. Drożdże kruszymy do naczynia miksującego dodajemy 120 ml wody oraz 2 łyżeczki cukru i 3 łyżki mąki przennej.Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 2min/t 37s/ obr 2. Odstawiamy na 10 minut.Po tym czasie dodajemy 250 ml mleka, masło oraz 700g mąki przennej oraz 1 jajko. Wszystko wyrabiamy Ciasto"Ciasto" 3min. Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 godziny). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 10 bułeczek, które następnie formujemy delikatnie rozpłaszczając od góry.Następnie pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut.Tuż przed pieczeniem bułeczki smarujemy mlekiem. Pieczemy w temperaturze ok. 280 stopni przez ok. 12 minut.

    Kotleciki:

    Bułkę namaczamy w mleku przez dziesięć minut. Następnie dokładnie ją odsączamy.( dość mocno) Umyte mięso siekamy  wraz z czosnkiem obroty Obr. 5  dodajemy bułkę, jajko, łyżkę bułki tartej i przyprawy. i mieszamy Obr 5. około 30 sek. Następnie formujemy kule, którerozpłaszczamy tworząc kotleciki. Wszystkie nasze  kotlety maczamy w jajku z mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment mięsa. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron po ok. 5 min.

    W tym czasie w Thermomixie przygotowywujemy sos:

    Do naczynia miksującego wrzucamy cebulę oraz paprykę  Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" Obr. 5 / 5 sek. następnie ustawiamy czas 20 min /Varoma/ Obr.2 . Po około 5 minutach dodajemy całą zawartość pomidorów z puszki oraz papryczki chilli z których wczesniej pozbyliśmny się pestek. Przyprawiamy solą i pieprzem ewentualnie dodajemy chilli w proszku.

    Serwowanie:

    Bułki należy przekroić , położyć po kotleciku na wierzch można dodać np sałetę lodową następnie polewamy naszym sosem i gotowetmrc_emoticons.)

     

     

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pikantny Kurczakburger

Wydrukuj:

Komentarze

  • stycznia 29, 2017 at 19:34

    Czy ktoś próbował przepis, jestem ciekawa jak samkuje, czy naprawdę taki jak w Mc Donald ?

  • czerwca 8, 2016 at 19:37

    Ile maki do panierki? 

  • marca 7, 2016 at 04:23

    Przepis nieźle opisany ale brakuje mi tu kilku wartości ; :O

    po 1 ) brak czasu siekania są same obroty 

         2) czy do siekania mięso nie powinno być lekko zamrożone ?

         3) sam opis przepisu powinien zawierać trzy oddzielone nazwy tzn ;ciasto na bułki ,kotlety ,sos .

    Przepis sam w sobie bardzo ciekawy i jak jako taki będzie dopracowany myślę,że będzie wart 5* tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi:
    Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.

Are you sure to delete this comment ?