- TM 31
Składniki
CIASTO
- 0.5 łyżki cukru
- 0.5 łyżeczki soli
- 40 g masla miękiego pokrojonego
- 200 g mleka
- 1 jajko kurze
- 1 jajko do smarowania pierogow
- 500 g mąki pszennej
- 1 opakowanie drożdży instant - suchych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Make, drozdze, cukier, sol i cukier wsypujemy do naczynia. Mieszkamy 10s/obr 6. Dodajemy pokrojone miekkie maslo i znow mieszamy 20s/obr 5.
Do wymieszanych skladnikow dodajemy jajko i letnie mleko.
Wybrabiamy ciasto 3 min/"Ciasto" /"Blokada naczynia miksującego"Ciasto nie powinno sie kleic. Powinno byc miekkie i plastyczne.
Jezeli ciasto sie klei, dosypujemy troche maki i ponownie wyrabiamy.
Walkujemy na stolnicy, wykrawamy szklanka krazki, napelniamy farszem (wg upodoban) i lepimy.Ulepione pierogi smarujemy jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 st) na 15 min.
Smacznego!
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
Ciasto na pierogi do piekarnika
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pyszne te pierogi. U mnie z farszem ruskim zachwyciły rodzinkę 😋 🥟🥟🥟🥟😋.
Są świetne 😍 robię z rozmaitymi farszami i sosikiem czosnkowym 👍
25 g drożdży świeżych
Dziś zrobiłam po raz pierwszy ...i już wiem , że będzie powtórka- genialne , proste, szybkie!!!! Bardzo dziękuję za przepis
Czy pierożki są tak samo dobre następnego dnia? Wystarczy podgrzać?
A jaki farsz?
ciasto super, polecam,jak nigdy nie piszę komentarzy tak ten zasługuje na wpis, tylko użyłam jak wcześniej wspomniano 25 g a nie 25dkg bo z pewnością ktoś sie pomylił
Przepis rewelacyjny !!! Ciasto jest idealne
Dodam tylko, że z tego co mi zostało zrobiłam grube paluchy posypane różnymi ziołami i piekłam tylko 10 min. były wyśmienite
Ciasto MEGA!! Właśnie zrobiłam z farszem z białej kiełbasy z cebulką i jabłkiem mój błąd, że za cieńko rozwałkowałam - nie trzeba tak cieńko układałam na blaszce łączeniem do góry po upieczeniu tego łączenia nie widać a pierożki stoją na baczość!! PYCHA!!
robię już czwarty raz ,nie dawałam jeszcze suchych drożdzy tylko 25 dk. świeżych, za każdym razem wychodzą rewelacyjne !!
Are you sure to delete this comment ?