Składniki
ciasto
- 560 g mąki
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko kurze
- 250 g ciepłej wody
farsz
- soli, do smaku
- 150 g cebuli dymki, posiekanej i usmażonej
- 500 g twarogu
- 500 g ziemniaków mączystych, ugotowanych, dobrze wystudzonych
- 2 łyżki kaszy manny
- pieprz, mielony, do smaku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Wszystkie składniki na ciasto włożyć w podajej kolejności do "Blokada naczynia miksującego" wyrobić 1 min./"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto"
2. ciasto wyjąc, cienko rozwałkować na opruszonym mąką blacie i wykrawać szklanką krążki.
3. do czystego "Blokada naczynia miksującego" włożyć kaszę mannę i ziemniaki i zemleć 4s./obr.4
4. dodać ser, cebulę, sól i pieprz, wyrobić przy pomocy kopystki 30s./obr.3-3,5
5. na środku każdego krążka kłaść farsz, zlepiać brzegi, wrzucać na gotującą osoloną wodę, gotować ok 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Porady
1. ciasto po wyjęciu z "Blokada naczynia miksującego" odłożyć część ciasta do wałkowania a resztę można włożyć do woreczka foliowego i owinąć w ręcznik aby nie traciło ciepła i elastyczności.
2. tak przygotowane pierożki przed ugotowaniem można zamrozić (pojedynczo poukładać na tacy aby się nie zlepiły i wstawić do zamrażarki)
3. zamiast gotowania można takie pierożki usmażyć w głębokim oleju aż do zrumienienia. wychodzą bardzo chrupiące.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Nikolaksawery:wiem , że pytanie dawno temu było , ale Semolina to taka zagraniczna kasza manna Mieszkając w Anglii właśnie tego używałam . "Brak obrotów wstecznych"
Moim zdaniem farsz za rzadki za dużo sera przez co po ugotowaniu są pierogi płaskie i z małą ilością nadzienia. Mnie farszu jeszcze zostalo. Moim zdaniem trzeba farsz mocniej doprawić, ale to kwestia smaku. Ciasto walkowalo się dobrze, jednak nie może leżeć bo się klei. Ciężko mi było nadążyć z wycinaniem lepieniem i gotowaniem ich aby się nie przykleiły. Blat miałam obsypany mąka. Będę próbować farsz zrobić w innych proporcjach.
Od dziecka wcinam pierogi ruskin ale kaszy manny jeszcze bist nie dodawal nasz ladny Serek bialy dobre ziemniaczki I na ciemno cebuleczka podsmazona pychotka
jarek123: Witam, mieszkam w Turcji i tutaj niestety brak kaszy
Nikolaksawery: a gdzie Pani mieszka?
PS. do farszu nie dodawałam kaszy manny
ciasto na pierogi super, ładnie się sklejają, farsz idealny pod warunkiem użycia dobrych ziemniaków - nie koniecznie mączystych bo wtedy konsystencja farszu przypomina klej i lepienie pierogów jest utrudnione, dla nas najlepsze odsmażane na patelni
Witan, co zamiast kaszki manny mogę dać? W chwili obecnej (poza Polska) gdzie przebywam nie ma kaszki manny 😏
Robilam wczoraj te pierogi. Ciasto bardzo fajne, super się wałkowało, ale dość szybko wysychało. Polecam przekroić go na połowę i najpierw zrobić z jednej porcji a drugą schować do folii. Natomiast farsz nie przypadł mi do gustu. Zdecydowanie zbyt dużo ziemniakow, przez co był bardzo kleisty i nie dało się lepić pierogow. I za bardzo zmielony.
Bardzo dobre