Składniki
- 600 g filetu z kurczaka
- 150 g cebuli - 2 sztuki
- 1 ząbek czosnku
- 1 kapusta (ok. 1 kg)
- 2 woreczki ryżu - 200g
- 2 szklanki wody
- 300 g sosu pomidorowego
- 2 łyżeczki przyprawy do bigosu
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka kminku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wkładamy pokrojony filet i miksujemy czas 30 sek, obr.3. Przełozyć do osobnego naczynia. Nastepnie do naczynia wlozyc pokrojona cebulę i czosnek i zmiksować czas 10 sek, obr. 3-4. Dodć do mięsa. Przyprawić 2 łyżeczkami przyprawy do kurczaka i ułożyć na dnie garnka (garnek musi być duży), ugnieść palcami.
Kapustę pokroić na kawałki i porcjami (200g) wkładać do naczynia i miksować czas 10 sek, obr. 3-4. W razie potrzeby pomóc sobie kopystką. I tak postępować aż kapustę zmiksujemy całą, odkładać do osobnego naczynia.
Do garnka z mięsem włozyć 1/4 kapusty i posypać 1/3 surowego ryżu i tak aż ułozymy wszystkie warstwy, ostatnią warstwą musi być kapusta. Następnie dodać 2 szklanki wody i sos pomidorowy (ja dałam mój sos pomidorowo-paprykowy, można dać gotowy sos pomidorowy lub przecier pomidorowy). Nie mieszać, włączyć na średni gaz i gotowac pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie wymieszać wszystkie składniki ze sobą, mięso może sie zbić w większe kawałki, wtedy należy je drewnianą łyżką połamać na mniejsze. Dodać pozostałe przyprawy i gotować jeszcze do miękkości Jak bedzie taka potrzeba to należy dodać jeszcze trochę wody.
Podawać same lub z ziemniakami
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Robiłam je , jako że nie miałam 2 torebek ryżu to zamiast jednej dodałam kaszę jaglaną i wyszło pycha . Jak dla mie to lepszy ryż brązowy bo biały się rozgotował. Jednakże ten przepis podbił moje serce i dodaję do swoich kolekcji. Ekstra szybki obiadek !!
Dziekuję Aniu za komentarz i miło mi, że smakowały pozdrawiam serdecznie
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Magi zrobiłam ostatnio twoje gołąbki i są super, wszyscy byli zachwyceni smakiem czesto będę je robiła bo są łatwe i szybkie dziękuję i pozdrawiam
Spróbuj Eluniu, są pyszne i nie pracochłonne
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
W taki sposób gołąbków jeszcze nie robiłam Muszę wypróbować, dzięki
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
I ja mam podobny przepis, bardzo smaczne i o wiele lzejsze od tradycyjnych golabkòw
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Gabi tak tez go znam i czasami robię takie kotleciki, robie także taką zapiekankę w piekarniku, sposobów jest wiele na gołąbki
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Magi, a ja znam podobny przepis, ale nieco inaczej. Mianowice: wszystkie te składniki, które wymieniłaś po rozdrobnieniu mieszamy razem, potem formujemy takie kotleto-gołąbki i dopiero wkładamy do gara i gotujemy. Tutaj link do właśnie tego sposobu- autor: lidienhttp://www.przepisownia.pl/przepisy/go%C5%82%C4%85bki-bez-zawijania/341047
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Are you sure to delete this comment ?