- TM 31
Składniki
Ciasto
- 500 gramów mleka
- 200 gramów mąki
- 40 gramów miekkiego masla lub margaryny lub oleju z oliwek
- 4 jajka kurze
- szczypta soli
Farsz
- 1 cebula (50-60g )
- 1 marchewka (50-60g )
- seler (50g )
- pietruszka , natka
- szczypta galki muszkatolowej, w proszku
- grzyby suszone (spora garsc, ok. 120g namoczonych i odcisnietych)
- 600 gramów przecieru pomidorowego "passata"
- sól, pieprz do smaku
- 50 gramów oleju z oliwek
Dodatkowo
- 100 gramów parmezanu
- 250 gramów mozzarelli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Nalesniki: do "Blokada naczynia miksującego" wkladamy wszystkie skladniki: 30sek / obr 5. Przekladamy do innego naczynia, zostawiamy na 30min. Sprawdzamy czy ciasto nie jest za geste, jesli jest, choc nie powinno, dodajemy odrobine mleka. Wkladamy do lodòwki jeszcze na 1h.
W tym czasie przygotowujemy pozostale rzeczy. Do "Blokada naczynia miksującego" wkladamy parmezan pokrojony na kawalki: 5sek / obr 8, odkladamy. Do "Blokada naczynia miksującego" wkladamy mozzarelle pokrojone na kawalki: 5sek / obr 4, odkladamy. Naczynia nie trzeba myc. Pluczemy i suszymy papierowym recznikiem, badz sciereczka. Przygotowujemy sos. Do "Blokada naczynia miksującego" wkladamy obrana i pokrojona na 4 czesci cebule: 2-3sek / obr 7. Dodac dobrze odcisniete grzyby, marchewke, obrana i pokrojona na kawalki, seler tez czysty i w kawalkach, pietruszke: 5sek / obr 5. Dodac olej: 3,5min / 100° / obr 1. Dodac passata, sòl, pieprz, galke: 12min / 100° / "Obroty wsteczne" / "Mieszanie" .
Smazymy cieniutkie ( kwadratowe, jesli posiadacie taka patelnie) nalesniki. Na odpowiednia blaszke, kladziemy troszke ( smarujemy) sosu. Na to 2 nalesniki - troszke sosu - troche mozzarelli - posypujemy troche parmezanem. Powtarzamy , az do wykonczenia skladnikòw: nalesniki - sos - mozzarella - parmezan. Zakanczamy sosem, mozzarella i parmezanem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku: 200° / ok. 10min. Nie przedluzac za mocno zapiekania, gdyz wszystkie skladniki sa juz ugotowane, wiec nie ma takiej potrzeby. I zeschnie sie za bardzo.
Uwaga !!! Skladniki ( sos, mozzarelle i parmezan) sa wywazone akurat, podzielic je dokladnie na poszczegòlne warstwy, bo zabraknie, jesli bedziemy "przesadzac" z nadzieniem na spodzie. Lasagne "smarujemy sosem" - nie ma potrzeby dodawac wiecej sosu. Prawdziwa lasagna nie "plywa" w sosie.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Przepyszna wersja wegetariańska, lżejsza i zdrowsza Będzie stałym punktem kulinarnym w moim domu
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Zdecydowanie lzejsza. Po zjedzeniu nie odczuwalam ciezkosci a po tradycyjnej lazanii bywa ciezko
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
To sie ciesze Jest troche delikatniejsza od tradycyjnej, makaronowej, co o tym myslisz ? Buziaczki
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Słonko zrobiłam twoją wersję lazanii wyszła pyszna dałam własny sos pomidorowo-paprykowy polecam - smak rewelacyjny
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Are you sure to delete this comment ?