thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
6 osoba/osoby
Poziom
--

Składniki

Ciasto

  • 500 gramów mleka
  • 200 gramów mąki
  • 40 gramów miekkiego masla lub margaryny lub oleju z oliwek
  • 4 jajka kurze
  • szczypta soli

Farsz

  • 1 cebula (50-60g )
  • 1 marchewka (50-60g )
  • seler (50g )
  • pietruszka , natka
  • szczypta galki muszkatolowej, w proszku
  • grzyby suszone (spora garsc, ok. 120g namoczonych i odcisnietych)
  • 600 gramów przecieru pomidorowego "passata"
  • sól, pieprz do smaku
  • 50 gramów oleju z oliwek

Dodatkowo

  • 100 gramów parmezanu
  • 250 gramów mozzarelli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Nalesniki: do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wkladamy wszystkie skladniki: 30sek / obr 5. Przekladamy do innego naczynia, zostawiamy na 30min. Sprawdzamy czy ciasto nie jest za geste, jesli jest, choc nie powinno, dodajemy odrobine mleka. Wkladamy do lodòwki jeszcze na 1h.

    W tym czasie przygotowujemy pozostale rzeczy. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wkladamy parmezan pokrojony na kawalki: 5sek / obr 8, odkladamy. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wkladamy mozzarelle pokrojone na kawalki: 5sek / obr 4, odkladamy. Naczynia nie trzeba myc. Pluczemy i suszymy papierowym recznikiem, badz sciereczka. Przygotowujemy sos. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wkladamy obrana i pokrojona na 4 czesci cebule: 2-3sek / obr 7. Dodac dobrze odcisniete grzyby, marchewke, obrana i pokrojona na kawalki, seler tez czysty i w kawalkach, pietruszke: 5sek / obr 5. Dodac olej: 3,5min / 100° / obr 1. Dodac passata, sòl, pieprz, galke: 12min / 100° / Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" / Mieszanie"Mieszanie" .

    Smazymy cieniutkie ( kwadratowe, jesli posiadacie taka patelnie) nalesniki. Na odpowiednia blaszke, kladziemy troszke ( smarujemy) sosu. Na to 2 nalesniki - troszke sosu - troche mozzarelli - posypujemy troche parmezanem. Powtarzamy , az do wykonczenia skladnikòw: nalesniki - sos - mozzarella - parmezan. Zakanczamy sosem, mozzarella i parmezanem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku: 200° / ok. 10min. Nie przedluzac za mocno zapiekania, gdyz wszystkie skladniki sa juz ugotowane, wiec nie ma takiej potrzeby. I zeschnie sie za bardzo.

    Uwaga !!! Skladniki ( sos, mozzarelle i parmezan) sa wywazone akurat, podzielic je dokladnie na poszczegòlne warstwy, bo zabraknie, jesli bedziemy "przesadzac" z nadzieniem na spodzie. Lasagne "smarujemy sosem" - nie ma potrzeby dodawac wiecej sosu. Prawdziwa lasagna nie "plywa" w sosie.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Nalesnikowa lasagna

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?