Składniki
dodatki
- 200 g sera zoltego startego
- 200 g śmietany 18%
- 2-3 ząbki czosnku, obrane
- 50 g oliwa z oliwek
smażenie
- 2 litry oleju rzepakowego
ciasto
- 240 g mleko
- 20 g drożdży, lub 10 g drożdżyinstant
- 10 g cukru
- 150 g ziemniaki mączyste, ugotowane
- 420 g mąki pszennej
- 1 szczypty soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Z wyrośniętego ciasta formować okrągłe cieńkie placki o średnicy 15 cm. Deliktnie kłaść na rozgrzany olej i smażyć na jasno złoty kolor. Ukłądać na ręczniku papierowym.
Ciepłe placki smarować oliwą z czosnkiem, następnie śmietaną oraz posypać startym serem.
W rondlu lub we frytkownicy rozgrzać olej do temp. 170-180 stopni (mozna wrzucić kawałek surowego ziemniaka, jeśli pojawią się bąbelki będzie gotowy do smażenia)
Do czystego naczynia włożyć ser pokrojony na kawałki i zetrzeć 10s/obr.5. Przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia miksującego włóżyć czosnek i posiekać 10s/obr.8. Dodać oliwę i podgrzewać 5min/30stopni/"Obroty wsteczne" /obr.2. Przełożyć do inndego naczynia
1. Do naczynia miksującego włożyć mleko, dodajemy drożdże i cuker, podgrzać 2 min/37stopni/obr.1.
2. Dodać ziemniaki, mąkę i sól, wyrobić 2 min /"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto"
3. Ciasto przełożyć do innego naczynia, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Smażenie
Podawanie
Podgrzanie oleju
Przygotowanie dodatków
Ciasto
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Rewelacyjny przepis. Do ciasta warto dodać więcej soli.
super przepis!!! Dodalam do ciasta kawalki usmażonego kurczaka i sos jogurtowo czosnkowy i zupełna rewelacja!!! pozdrawiam
Alicj@
Langos rewelacyjny,taki jak pamiętam z Węgier
Super przepis. Bardzo długo czekałam na niego. Pozdrawiam.