thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
1 butelka/butelki/butelek
Poziom
Średni

Składniki

Ciasto

  • 250 gramów mąki pszennej
  • 250 gramów mleko
  • 250 gramów wody
  • 1/2 łyżki soli
  • 3 jaja

Farsz

  • 300 gramów pieczarek
  • 300 gramów sera żółtego
  • 100 gramów cebuli
  • 20 gramów masła

bułka tarta do panierowania

jaja do panierowania

olej do smażenia

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Farsz
  1. Do naczynia miksującego włożyć 100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki rozdrobnić 5 s/obr. 5Miksowanie"Miksowanie"

  2. Dodać300 g pieczarek , rozdrobnić kolejne 2 s/obr. 5 Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

  3. Do naczynia dodać 20 g masła , 1/2 łyżeczki pieprzu i 1/2 łyżeczki soli ,12 min/120°C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. Mieszanie"Mieszanie" zamiast miarki dać koszyczek .

  4. Przełożyć do innego naczynia .Ostudzić.

  5. Do naczynia miksującego wkładamy 300 g ser żółty kawalek pokrojony na kawałki ,miksujemy20 s/obr. 10 . Przedkładamy do naczynia z pieczarkami. Wymieszać.

  6. Wymyć naczynie miksujace.

  7. Ciasto na naleśniki
  8. Do naczynia miksującego wlać mleko 250 g , 250 g wody 250 g mąki g , dodać , 3 jajka, olej i sól, zmiksować 15 s/obr. 6. Ciasto przelać do innego naczynia, odstawić na ok. 15 min. Umyć czynie miksujące.

  9. W tym czasie rozgrzać nieprzywierającą patelnię i natłuścić ją masłem. Ciasto na naleśniki wlewać chochelką porcjami na patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć na średniej mocy palnika ok. 1 min. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejne 30 s. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki.

  10. Na 1 naleśniku rozsmarować 2-3 łyżki farszu, zostawiając 2-3 cm margines z każdej strony. Dwa przeciwległe boki naleśnika złożyć do środka, następnie zwinąć naleśnik w rulon. W ten sam sposób przygotować pozostałe naleśniki.

  11. W misce roztrzepać jajka. Krokiety obtaczać w roztrzepanych jajkach, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć krokiety na średnim ogniu ze wszystkich stron na złotobrązowy kolor. Krokiety z mięsem i pieczarkami podawać na ciepło, jako dodatek do barszczu czerwonego.

Porady

jesli nie jestes pewien/pewna jak to zrobic zapraszam na moj filmik na you tube
Pauliawita
https://youtu.be/0w0CRuxS69o

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Krokiety z serem żółtym i pieczarkami

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?