Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
5min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki kaszy manny
  • 1 żółtko
  • sól
  • 500 gugotowanych, ostudzonych ziemniaków

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypac mąkę, ziemniaki, kaszę - rozdrobnic 10s / poz. 4. Dodac zółtko, sól - wyrabiac z kopystką - 30s / Interwał. Z ciasta uformowac kluski, na środku wcisnąc dołek. Wrzucac do wrzącej, osolobnej wody i gotowac. Podawac z sosem lub smażoną cebulą.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kluski śląskie do gulaszu

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 9, 2015 at 15:21

    Ciasto mi nie wyszło. Było za rzadkie. Dodałam mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, po ugotowaniu były twarde jak kamień.

  • grudnia 13, 2014 at 14:45

    NIestety,mi również wyszło zbytv rzadkie ciasto, dodawanie mąki, aby było możliwe wyrobienie klusek nic nie dało, kluski wyszły gumowe. Moje ziemniaki były ok, placki ziemniaczane ychodza z nich przepyszne, więc nie wiem co jest grane...;/

  • grudnia 7, 2014 at 15:04

    Witam.  mi tez wyszlo za rzadkie ciasto. Trzeba dodac więcej mąki.  Dziękuję za przepis

  • grudnia 6, 2014 at 16:22

    Kluski śląskie robię bez jajka i zawsze mi wychodzą tmrc_emoticons.)

  • września 21, 2014 at 14:20

    dzięki za przepis,idę robić kluseczki tmrc_emoticons.)

  • czerwca 23, 2014 at 15:51

    Witam, jeszcze nigdy nie robiłam klusek z pomocą Termomixa,muszę je zrobić,jutro na obiadek do mięska Cooking 9

  • lutego 1, 2013 at 13:28

    Wczoraj robiłam i były pycha! Pierwszy raz wogóle robiłam kluski śląskie. Na pewno będą gościć na moim stole częściej. Pycha! A z jakich ziemniaków? A bo ja wiem...znaszego ogródka, tzn. z ogródka rodziców tmrc_emoticons.)

  • października 8, 2011 at 11:53

    ziemniaki najlepiej kupic na targu, bo tam maja rozne rodzaje. popularna " bryza" nadaje sie na rozne kluski i placki. najlepsze sa odmiany np. Anielka, Arkadia, Aster, Barycz, Ibis. ja tych odmian nigdzie nie spotkalam. najlepiej sprawdzic w internecie, tam sa opisane wszystkie rodzaje ziemniakow, ktore na salatke, ktore sa uniwersalne i typowo kluskowe z duza zawartoscia skrobi. w piatek kupilam odmiane salatkowa Wineta i bede sprawdzac czy faktycznie wyjdzie dobra salatka. musze dodac, ze nie wszyscy na targu wiedza jakie ziemniaki sprzedaja . zazwyczaj mowia: "dobre, dobre do wszystkiego". a wystarczy sprawdzic w internecie czym sie dany ziemniak charekteryzuje i nie wprowadzac klientow w blad.

    pusia

  • października 7, 2011 at 21:43

    Witam, jeszcze nigdy nie robiłam klusek z pomocą TM, robię je tradycyjnie, według starego śląskiego przepisu! Ale życzę powodzenia Big Smile

    lilly20

  • października 7, 2011 at 18:43

    Czy ktoś robił kluski śląskie w/g przepisu z książki "Podróże z thermomixem", str.108? jest ciut inny (więcej mąki ziemniaczanej i ziemniaki gotowane w koszyczku). Jestem bardzo ciekawa czy wyszły dobre.  Mam wiele prezentacji na Śląsku i wiele pytań o kluski i kopytka. Będę wdzięczna za  wszystkie podpowiedzi. Jak rozróżnić ziemniaki mączyste? Czy to te żółte w środku?

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"