thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Do podania

  • 1 słoik żurawiny
  • 100 gramów masła

Na kluskę

  • 2 jajka
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 2 kg surowych ziemniaków
  • 1 łyżka soli
  • 1 litr wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Kluska
  1. Obrane ziemniaki pokroić na kawałki i zemleć 30 s. / obr. 5. Uzyskaną masę odcedzić przez bawełnianą ściereczkę, a sok pozostawić do odstania się. W naczyniu miksującym wiciśnięte ziemniaki połączyć z jajkami i mąką pszenną 10 s. / obr. 4. Masę przełożyć do innego nacznia.

    Naczynie miskujące umyć, wlać do niego 1 litr wody i dodać sól. Zagotować 10 min. /Varoma/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" / obr. 1. Na wrzącą wodę przez otwór wrzucać kuleczki uformowane z masy ziemniaczanej, a następnie dodać powstały krochmal z odstanego soku (tak, aby masa się zagęściła).

  2. Danie podawać z roztopionym masłem i żurawiną.

    Można zamiast żurawiny użyć dżemu.

Porady

Do podania doskonała żurawina przygotowana w TM 31.

 Wariant: na ostro z boczkiem i cebulką.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kluska ziemniaczana z żurawiną

Wydrukuj:

Komentarze

  • listopada 25, 2013 at 20:59

    Obroty wsteczne mają zapobiec utworzeniu się papki. Z masy ziemniaczanej formujemy najlepiej łyżeczką kluseczki i wrzucamy je na wrzącą wodę, a uzyskany krochmal z ziemniaków ma zagęścić wodę. Wtedy kluski są jakby w gęstym sosie własnym. Można też dodać do wody grysik, który dodatkowo zagęści wodę.

  • listopada 25, 2013 at 20:06

    Ja tez nie bardzo rozumiem ten przepis. To  co potem z tymi wrzucanymi  przez otwór kluseczkami? O jakie zagęszczenie masy chodzi? tmrc_emoticons.~ Czy to wszystko ma mieć konsystencję papki?

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • września 28, 2013 at 19:11
    5.0

    Bardzo lubię kluski tmrc_emoticons.D z cebulką, boczkiem i kapustą tmrc_emoticons.D dodaje do wypróbowania tmrc_emoticons.D dziękuje i pozdrawiam tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

  • września 23, 2013 at 15:32

    Krochmal ma zagęścić masę - tzw. kluskę.

  • września 23, 2013 at 13:59

    tmrc_emoticons.D Na wrzącą wodę przez otwór wrzucać kuleczki uformowane z masy ziemniaczanej, a następnie dodać powstały krochmal z odstanego soku. Do czego ten krochmal dołożyć do wody wrzącej po co?

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: