thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
5 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Ciasto

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej ( jeżeli ziemniaki po rozkrojeniu i potarciu nie trzymają się sklejone - dodatkowo 2 łyżki mąki ziemniaczanej)
  • Uwaga - nie dodajemy jajka - kartacze będą bardziej miękkie
  • 1,2 kg. surowych ziemniaków
  • ½ kg. ugotowanych ziemniaków

Okrasa - ornamentyka kartaczy

  • 250 g pachwiny lub boczku (do wysmażenia na skwareczki z cebulą)
  • 3 cebule (krojone w piórka)

Farsz

  • 1 cebula
  • 20 g masła, do zeszklenia cebuli
  • ¾ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 500 g mięsa (wieprzowego tłustego + wołowego pokrojonego na kawałki ok 3cmx3cm i zmrożonego przez 1h)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    KARTACZE MIĘSNE
  1. FARSZ:

     

    1. Cebulę rozdrobnić 3s/5 obr. - zeszklić na patelni z masłem.

    2. Czosnek wrzucić przez otwór do suchego Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" na rozpędzone norze.

    3. Mięso, zamrożone kawałki zmielić 10s/6-7 obr.

    4. Do zmielonego mięsa dodać wszystkie składniki, wyrobićMieszanie"Mieszanie" 30s.

     

    CIASTO:

     

    1. W naczyniu miksującym rozdrabniamy surowe ziemniaki pokrojone w ćwiartki (600g) 25-30s/obr. 5-6 - zlewamy na sito wyłożone ściereczką /pieluchą tetrową/ do odciśnięcia. Czynność powtarzamy z drugą częścią surowych ziemniaków.

    2. Odciskamy zmielone ziemniaki do suchości - nie wylewamy soku.

    3. Sok odstawiamy na 15 minut, tak by krochmal osiadł na dnie. Zlewamy wodę a krochmal dodajemy do odciśniętych ziemniaków.

    4. W suchym naczyniu miksującym przy pomocy kopystki rozdrabniany ugotowane /wystudzone/ ziemniaki - 10s/obr. 5.

    5. Dodajemy, odciśnięte ziemniaki, krochmal + mąkę ziemniaczaną - wyrabiamy 40s/Mieszanie"Mieszanie"

     

    Z wyrobionego ciasta formujemy kule (wielkości pomarańczy), kładziemy do środka farsz, zamykamy. Dłońmi lekko opsypanymi mąką ziemniaczaną kształtujemy obłe lekko podłużne kartacze.

     

    W dużym garnku gotujemy wodę (dobrze osoloną - wiedząc, że ciasto było bez soli). Do wrzącej wody wkładamy pojedyńczo kartacze. Gotujemy 30 minut dbając, by woda przez cały czas była w fazie początkowego wrzenia. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

    Podajemy okraszone skwareczkami z cebulką.

    SMACZNEGO !!!

     

    Kartaczedrugiego dnia- krojone w grube plastry i podsmażone w maśle na patelni. PYCHA !!!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kartacze

Wydrukuj:

Komentarze

  • września 30, 2021 at 10:45

    By ciasto nie rozpadało sie podczas gotowania: wyrobione ciasto (odciśnięte ziemniaki + gotowane) wykładamy np do miski, dzielimy na 4 części, jedną 1/4 odejmujemy i na to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy 1/4 odjetą ciasta i razem wyrabiamy. Tak robię i ciasto nie pęka.

  • grudnia 15, 2018 at 14:40
    5.0

    Dziękuję za przepis. Takie jak pamiętam jak moja babcia robiła. Zrobienie kartaczy to sztuka z wyższej półki. W moich regionach prawdziwy kartacz jest nadziewany mięsem baranim i miętą dodatkowo. Wiem że wielu osobom za pierwszym razem może nie wyjść,ale nie martwcie sie - za 10 razem tylko czas będzie długi tmrc_emoticons.;)

  • sierpnia 29, 2017 at 08:58
    1.0

    Rzadko krytykuję przepisy - ale przy tych kartaczach narobiłam się jak dzika - ale w trakcie gotowania- rozpadły się. Strasznie szkoda i pieniędzy na składniki i czasu.

  • kwietnia 8, 2017 at 23:03

    zamiast farszu z mięsa nadziewamy serem z cukre i cynamonem

  • marca 7, 2017 at 12:16

    Zgadzam się w 100%. Właśnie próbowałam robić ... oprócz mnóstwa garów i roboty ... nie do wykonania ... koszmar

  • listopada 6, 2016 at 21:53

    dla mnie ciasto koszmar sorry nie dalam rady ,nie chcialo sie skleic ,wlozylam do piekarnika jakos sie dopieklo ale to byl moj pierwszy i oostatni raz tmrc_emoticons.(

    kolor tez dosc paskudny a ja lubie "jesc tez wizualnie" tmrc_emoticons.)Mieszanie"Mieszanie" nie zdal egzaminu mieszalam na wstecznych

  • marca 19, 2016 at 18:21
    5.0

    rodzinka zachwycona. I o to chodzi  tmrc_emoticons.D Polecam z czystym sumieniem.

  • marca 15, 2016 at 17:11
    5.0

    świetny przepistmrc_emoticons.)dziś go wypróbowałam, lekko modyfikując, np. mięso z indyka było na smalcu gęsim, no i mniejsze kartacze robiliśmy, ale ogólnie pycha Love polecam i pozdrawiam Cooking 9

  • marca 14, 2016 at 11:20

    Cepeliny to się zwą na Litwie.U nas-kartacze. Jestem z suwalszczyzny i  kartacze robimy  z mięsa wieprz.-woł. Ja robię tylko z wieprzowym. Uwielbiam je. Każdemu wychodzą inne, ale każde pyszne. 

  • stycznia 19, 2016 at 12:29

    pycha , super przepis tmrc_emoticons.)

     

Are you sure to delete this comment ?