thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 30/01/11
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • Ciasto:
  • 600 gsurowych ziemniaków, obrane, pokrojone
  • 500 ggotowanych ziemniaków
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Farsz:
  • 250 gmięsa gotowanego ( np. z rosołu)
  • 250 g pieczarek, obrane
  • 1 cebula, obrana, pokrojona na ćwiartki
  • 1 łyżka masła
  • do smaku: sól, pieprz, przyprawa uniwersalna

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta.

    Do naczynia miksującego włożyć surowe ziemniaki- rozdrobnić przy pomocy kopystki -15 s / obr.8 Wyłożyć na gazę lub ściereczkę i mocno odcisnąć.

    Do wytartego do sucha naczynia dajemy ugotowane ziemniaki i mąkę , rozdrabniamy - 10 s / obr.5

    Dodajemy, odciśnięte surowe ziemniaki, żółtko i sól- wyrabiamy - 30 s / obr. Ciasto"Ciasto"

    Przygotowanie farszu:

    Do naczynia wkładamy mięso i rozdrabniamy go 10 s / obr 7. Przekładamy do innego naczynia.

    Rozdrabniamy cebulę 3 s / obr 7, przekładamy na patelnię.

    Do naczynia wkładamy pieczarki i rozdrabniamy 5 s / obr. 6 . Przekładamy na patelnię, dodajemy masło, sól, pieprz, przyprawę uniwersalną i podsmażamy.

    Do naczynia wkładamy zmielone mięso i podsmażone pieczarki - mieszamy 10 s / obr.4.

    Ciasto wykładamy na posypaną mąką ziemniaczaną stolnicę, dzielimy na 8 części. Z każdej części formujemy podłużny placek, nakładamy farsz i zawijamy ciasto, formując podłużne kluski.

    Wkładamy do osolonego wrzątku, gdy wypłyną, gotujemy 15 min.

    Podajemy polane skwarkami lub  sosem pieczarkowym.

     

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kartacze z nadzieniem mięsno - pieczarkowym

Wydrukuj:

Komentarze