Czas przygotowania
35min
Czas całkowity
35min
porcja/porcje/porcji
6
osoba/osoby
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
opublikowany: 23/01/22
zmieniono dnia: 25/01/22
Składniki
Croque Madame
- 250 g sera gruyere, lub sera żółtego
- 30 g masła
- 50 g mąki pszennej
- 400 g mleka
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu, mielonego
- 1-2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- 12 kromek chleba tostowego
- 6 łyżeczek musztardy francuskiej
- 12 plastrów szynki gotowanej
- 400 g wody
- Olej do natłuszczenia Varomy
- 6 jajek
- szczypiorek, Do dekoracji
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 5 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić."Miksowanie" "Blokada naczynia miksującego"
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać mąkę, mleko, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu i gałkę muszkatołową, podgrzewać 6 min/90°C/obr. 4. Sos beszamelowy przelać do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące."Blokada naczynia miksującego" "Miksowanie" "Wolne gotowanie"
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej 6 kromek chleba. Na każdej kromce chleba rozsmarować 1 łyżeczkę musztardy i 1 łyżkę sosu beszamelowego, ułożyć 2 plastry szynki i posypać 1 łyżką rozdrobnionego sera. Przykryć pozostałymi kromkami. Na wierzch każdej kromki rozsmarować 2 łyżki sosu beszamelowego i posypać pozostałym rozdrobnionym serem. Piec 17 minut (200°C) lub do czasu, aż ser się stopi i zacznie nabierać złotobrązowego koloru. W tym czasie przygotować jajka sadzone.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować 5 min/100°C/obr. 1. W tym czasie do dolnej części przystawki Varoma włożyć wkład Varomy. Wkład Varomy wyłożyć odpowiednio dociętym papierem do pieczenia, pozostawiając boczne otwory niezakryte, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary. Papier natłuścić olejem za pomocą pędzelka. Na przygotowany wkład Varomy wbić jajka, przyprawić pozostałą 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu."Blokada naczynia miksującego" "Miksowanie" "Wolne gotowanie"
- Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 5-6 min/Varoma/obr. 1
(patrz Wskazówka). Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić."Blokada naczynia miksującego" "Miksowanie" "Wolne gotowanie" - Na każdy upieczony tost nałożyć jajko sadzone. Croque Madame podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorować posiekanym szczypiorkiem.
Porady
Jeśli białka się nie ścięły, należy pozostawić przystawkę Barona zamkniętą (na pokrywie naczynia miksującego) przez 1-2 min w celu delikatnego zakończenia gotowania z wykorzystaniem pozostałego ciepła. Aby żółtka były bardziej ścięte, należy wydłużyć czas gotowania na parze o 1 min. W przypadku jajek o temperaturze pokojowej należy skrócić czas gotowania na parze o 20-30 s.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Przystawka
Śniadanie
Kolacja
Łatwe
Szybkie
Niedrogie
Jesień
Zima
Potrawa z jajek (suflet, omlet)
Pieczenie
Gotowanie na parze
Francuska
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?