thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 15min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Ciasto

  • 2 czubate łyżeczki soli
  • 500 g mąki
  • 95 g oliwy z oliwek
  • 210 g białego wina

farsz

  • pieprz i sól do smaku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 całe jajko
  • 100 g sera grana
  • 370 g sera ricotta
  • 350 g ugotowanego szpinaku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1.  


    Do TM wlewamy wino i podgrzewamy 2 min temp. 50oC, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy 2 min obr interwał, wykładamy w inne naczynie i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok 30 min.


     


    W tym czasie pokroiser Grana na małe kawałki i rozdrobnigo w TM 20 sek obr 6 dodapozostałe składniki i wymieszaobr 4 - 15 sek.


    Z ciasta uformowa2 koła o rednicy 24 cm.
    na
    łoyfarsz - na rodku koła wielkoci filianki a z pozostałej części farszu zrobiwianuszek poniej kulki.



    Przykry
    drugim ciastem i pokroinoem na 1/2 potem na 1/4 - na 1/8 - na 1/16 pozostawiajc kulkę środkowbez nacicia zagnieść brzegi ciasta np. widelcem i przewróciciasto z farszem na bok, kady kawałek po kolei.


    Ciasto pomalowaroztrzepanym jajkiem. 


     


     


     

Porady

Wykorzystując szpinak mrożony należy go dobrze odparować, żeby farsz nie był zbyt rzadki.

 

Piec w temp. ok 190 stopni C

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto ze szpinakiem

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?