Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
35min
Czas całkowity
1h 10min
porcja/porcje/porcji
4 osoba/osoby
Poziom
--

Składniki

ciasto

  • 250 g mleka
  • 50 g drożdży świeżych
  • 1 jajko kurze
  • 2 płaskie łyżeczki do herbaty cukru
  • 500 g mąki
  • 1 płaskich łyżeczek soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 torebki ziół do pizzy lub prowansalskich
  • 40 g sera żółtego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasta
  1. Mleko, drożdże, cukier, jajko włożyć do dzbanka, podgrzewać 5 min./37 stopni/obr. 3. Następnie wrzucić do dzbanka pozostałe składniki (mąka, sól, olej, zioła) wyrabiać 3 min. poz. Interwał. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, wałkować na kształt koła, na grupość ok. 1 cm. przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem, pozostawić do wyrośniecia na ok. 1/2 godz. W czasie wyrastania ciasta przygotować dowolny farsz i zemleć ser pokrojony w kawałki - 6 s./ poz. 7. Po wyrośnieciu na ciasto wyłożyć farsz (wg uznania). Piec w 180 st. ok. 35 min. (ser posypuję dopiero na 10 min. przed końcem pieczenia wtedy jest on super ciągnącyI) Wg tego przepisu wychodzi mega grube ciasto. Śmiało wystarczy dla 4-6 osób. Smacznego !!!

Porady

Do posmarowania ciasta przygotowuję sos: puszka krojonych pomidorów, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżka cukru, ząbek czosnku, szczypta pieprzu, 2 łyżki oliwy z oliwek. Czosnek wrzucam na rozpędzone noże, następnie wkładam do dzbanka pomidory, sól, cukier, pieprz, oliwę z oliwek, mieszam 5 s./obr. wsteczne. Sosem takim smaruję pizzę, następnie wystarczy położyć plastry szynki i ser i pizza gotowa!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto na pizze - grube !!!

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 23, 2019 at 13:38

    Cudowne ciasto 😀 wszystkim domownikom zasmakowało i zagościło na stałe w naszym domu 👌

  • listopada 21, 2018 at 12:49

    Długo szukałam idealnego ciasta na pizzę. I znalazłam! Kiedy mamy ochotę na mega grube ciasto to robię 1 blachę piekarnikową. Jednak przeważnie robię 2 blachy i wychodzi cienki, puszystyspód. Pizza nawet odgrzewana jest pyszna. Przepis na stałe zagościł w naszym domu. 😊

  • grudnia 1, 2017 at 13:47

    Ciasto chociaż trochę grube to po prostu pyszne. Polecam.

  • marca 13, 2017 at 18:41
    5.0

    Swietne ciasto. Uwielbiam od czasu do czasu zjeść takie grubsze

  • lutego 12, 2017 at 14:02

    Świetny przepis , ciasto grube i smaczne ja je jeszcze oliwą smaruje a dopiero dodaje dodatki wychodzi puszyste ciasto. Polecam gorąco kto lubi grube ciasta tmrc_emoticons.)

  • stycznia 6, 2017 at 15:25

    Ciasto jest boskie jesli ktos lubi pizzę na grubym.ciescie!!

    Jedna uwaga odemnie za malo soli daje wiecej niz w przepisie,robilam.nie raz polecam!!!

  • kwietnia 3, 2012 at 01:07

     Owszem, nie jest, ma jajko, jest ciezsza do strawienia... Jest troche podobna do wysokiej pizzy neapolitanskiej. Jedyne z czym sie nie zgadzam, to to,ze z twojego komentarza wynika, iz  pizza wloska nie mozna sie najesc. Mylisz sietmrc_emoticons.;)  Zapraszam do mnie na pizze i udowodnie ci, ze wyjdziesz sytatmrc_emoticons.) Pizza, to cienki podklad ciasta z ròznymi dodatkami, a nie kawal ciasta drozdzowego; za duzo mleka i drozdzy na 500 gr maki. Im mniej drozdzy sie dodaje, tym jest zdrowsza i mniej tuczaca. Przykro mi za ta krytyketmrc_emoticons.~  Przepis nie jest zly, dosc ciekawy, ale kompletnie niepodobny do pizzy... Spròbuj zrobic cienki podklad, lekko chrupiacy, troche fantazji na wierzch, i zobaczysz, ze strawisz szybciej i jest o wiele smaczniejsza. Ps. jak ci potrzebna wieksza ilosc, zròb podwòjna porcje i po klopocie. A jak chcesz strawic pizze ekspresem, zostaw ciasto do wyrosniecia na dluzej , zamiast dodawac wiecej drozdzy tmrc_emoticons.)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • lutego 25, 2012 at 20:25

    Ciasto super!!! tmrc_emoticons.)

    joaren

  • lutego 12, 2012 at 16:37

    Od razu wyjaśniam, że nie jest to typowe włoskie ciasto na pizze! Jest to przepis dla tych, którzy lubią zjeść konkretną pizzę, na grubym cieście ! tmrc_emoticons.;)

    yasicca