Składniki
ciasto
- 250 g mleka
- 50 g drożdży świeżych
- 1 jajko kurze
- 2 płaskie łyżeczki do herbaty cukru
- 500 g mąki
- 1 płaskich łyżeczek soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 torebki ziół do pizzy lub prowansalskich
- 40 g sera żółtego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Mleko, drożdże, cukier, jajko włożyć do dzbanka, podgrzewać 5 min./37 stopni/obr. 3. Następnie wrzucić do dzbanka pozostałe składniki (mąka, sól, olej, zioła) wyrabiać 3 min. poz. Interwał. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, wałkować na kształt koła, na grupość ok. 1 cm. przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem, pozostawić do wyrośniecia na ok. 1/2 godz. W czasie wyrastania ciasta przygotować dowolny farsz i zemleć ser pokrojony w kawałki - 6 s./ poz. 7. Po wyrośnieciu na ciasto wyłożyć farsz (wg uznania). Piec w 180 st. ok. 35 min. (ser posypuję dopiero na 10 min. przed końcem pieczenia wtedy jest on super ciągnącyI) Wg tego przepisu wychodzi mega grube ciasto. Śmiało wystarczy dla 4-6 osób. Smacznego !!!
ciasta
Porady
Do posmarowania ciasta przygotowuję sos: puszka krojonych pomidorów, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżka cukru, ząbek czosnku, szczypta pieprzu, 2 łyżki oliwy z oliwek. Czosnek wrzucam na rozpędzone noże, następnie wkładam do dzbanka pomidory, sól, cukier, pieprz, oliwę z oliwek, mieszam 5 s./obr. wsteczne. Sosem takim smaruję pizzę, następnie wystarczy położyć plastry szynki i ser i pizza gotowa!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Cudowne ciasto 😀 wszystkim domownikom zasmakowało i zagościło na stałe w naszym domu 👌
Długo szukałam idealnego ciasta na pizzę. I znalazłam! Kiedy mamy ochotę na mega grube ciasto to robię 1 blachę piekarnikową. Jednak przeważnie robię 2 blachy i wychodzi cienki, puszystyspód. Pizza nawet odgrzewana jest pyszna. Przepis na stałe zagościł w naszym domu. 😊
Ciasto chociaż trochę grube to po prostu pyszne. Polecam.
Swietne ciasto. Uwielbiam od czasu do czasu zjeść takie grubsze
Świetny przepis , ciasto grube i smaczne ja je jeszcze oliwą smaruje a dopiero dodaje dodatki wychodzi puszyste ciasto. Polecam gorąco kto lubi grube ciasta
Ciasto jest boskie jesli ktos lubi pizzę na grubym.ciescie!!
Jedna uwaga odemnie za malo soli daje wiecej niz w przepisie,robilam.nie raz polecam!!!
Owszem, nie jest, ma jajko, jest ciezsza do strawienia... Jest troche podobna do wysokiej pizzy neapolitanskiej. Jedyne z czym sie nie zgadzam, to to,ze z twojego komentarza wynika, iz pizza wloska nie mozna sie najesc. Mylisz sie Zapraszam do mnie na pizze i udowodnie ci, ze wyjdziesz syta Pizza, to cienki podklad ciasta z ròznymi dodatkami, a nie kawal ciasta drozdzowego; za duzo mleka i drozdzy na 500 gr maki. Im mniej drozdzy sie dodaje, tym jest zdrowsza i mniej tuczaca. Przykro mi za ta krytyke Przepis nie jest zly, dosc ciekawy, ale kompletnie niepodobny do pizzy... Spròbuj zrobic cienki podklad, lekko chrupiacy, troche fantazji na wierzch, i zobaczysz, ze strawisz szybciej i jest o wiele smaczniejsza. Ps. jak ci potrzebna wieksza ilosc, zròb podwòjna porcje i po klopocie. A jak chcesz strawic pizze ekspresem, zostaw ciasto do wyrosniecia na dluzej , zamiast dodawac wiecej drozdzy
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Ciasto super!!!
joaren
Od razu wyjaśniam, że nie jest to typowe włoskie ciasto na pizze! Jest to przepis dla tych, którzy lubią zjeść konkretną pizzę, na grubym cieście !
yasicca
Are you sure to delete this comment ?