thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 24/11/15
zmieniono dnia: 04/01/16

Składniki

buchty czyli kluski na parze

  • 500 g mąki
  • 2 jaja kurze
  • 20 g cukru
  • 30 g drożdży
  • 230 g mleka
  • 60 g masła
  • szczypta soli

sos truskawkowy

  • 1 łyżeczek cukru waniliowego, wykonany w TM
  • 1 opakowania śmietany 18 % gęstej lub jogurtu naturalnego
  • 800 g kefiru
  • 100 g cukru
  • 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Gotowanie klusek na parze
  1. 1. Gdy ciasto podwoi swą objętość, formujemy natłuszczoną  lub obsypaną mąką ręką kluski wielkości pączków, układamy na varomie posmarowanej lekko olejem. Pozostawiamy jeszcze do wyrościęcia.

    2. Do naczynia miksującegi wlewamy 500 g wody. Nakładamy  varomę i gotujemy 14 minut./varoma/obr.1.

    3. Kluski podajemy polane sosem truskawkowym. Można równiez podać je polane sosem jagodowym, stopionym masłem, posypane cynamonem lub wytrawnie z pieczenią i sosem.

    Smacznego!!!

  2. cisato na buchty
  3. 1.  Do naczynia miksującego wlewamy mleko dodajemy drożdże, cukier, masło mieszamy 3 min./37 stopni./obr.1.

    2. Dodajemy mąkę, jaja, sól wyrabiamy ciasto 3 min./Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" .

    3. Przekładamy ciasto do miski i zostawiamy do wyrośniecia na 30 minut.

    4. Gdy ciasto podwoi swą objętość, formujemy natłuszczoną  lub obsypaną mąką ręką kluski wielkości pączków, układamy na varomie posmarowanej lekko olejem. Pozostawiamy jeszcze do wyrościęcia.

    5. Do naczynia miksującegi wlewamy 500 g wody. Nakładamy  varomę i gotujemy 14 minut./varoma/obr.1.

    6. Kluski podajemy polane sosem truskawkowym. Można równiez podać je polane sosem jagodowym, stopionym masłem, posypane cynamonem lub wytrawnie z pieczenią i sosem.

    Smacznego!!!

  4. sos truskawkowy
  5. Myjemy naczynie i wycieramy do sucha

    1. Do naczynia wkładamy cukier, zmielić 6s/obr.10

    2. Dodajemy truskawki 10s/obr.8, truskawki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia

    3. Dodać pozostałe składniki 30s/obr.5, przelewamy do kompotierki lub dzbanka

    Myjemy naczynie

     

Porady

 

Z tej porcji ciasta wychodzi 10 dużych klusek.

Pamiętać należy o natłuszczeniu varomy przed gotowaniem, inaczej buchty się przywrą.

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Buchty czyli kluski na parze z sosem truskawkowym

Wydrukuj:

Komentarze