thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

sos jagodowy

  • 260 g jagód lub borówek amerykańskich
  • 30 g cukru
  • 130 g wody
  • 190 g śmietany 18 % gęstej
  • 100 g masła
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej, wymieszanej z odrobiną wody

buchty czyli kluski na parze

  • 230 g mleka
  • 30 g drożdży
  • 20 g cukru
  • 500 g mąki
  • 2 jaja kurze
  • szczypta soli
  • 60 g masła

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    sosu jagodowego
  1. 1. Do naczynia miksującego wkładamy jagody lub borówki amerykańskie zasypujemy cukrem i zostawiamy na 30 minut.

    2. Dodajemy wodę i gotujemy 3 min./100 stopni/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.1.

    3. Dodajemy śmietanę, masło, cukier waniliowy i gotujemy 5  min./100 stopni/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.1.

    4. Pod koniec gotowania dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z małą ilością wody.


  2. klusek na parze
  3. 1. Do naczynia miksującego wlewamy mleko dodajemy drożdże, cukier, masło mieszamy 3 min./37 stopni./obr.1.

    2. Dodajemy mąkę, jaja, sól wyrabiamy ciasto 3 min./Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" .

    3. Przekładamy ciasto do miski i zostawiamy do wyrośniecia na 30 minut.

    4. Gdy ciasto podwoi swą objętość, formujemy natłuszczoną  lub obsypaną mąką ręką kluski wielkości pączków, układamy na varomie posmarowanej lekko olejem. Pozostawiamy jeszcze do wyrościęcia.

    5. Do naczynia miksującegi wlewamy 500 g wody. Nakładamy  varomę i gotujemy 14 minut./varoma/obr.1.

    6. Kluski podajemy polane sosem jagodowym. Można równiez podać je polane stopionym masłem, posypane cynamonem lub wytrawnie z pieczenią i sosem.

    Smacznego!!!

Porady

Z tej porcji ciasta wychodzi 10 dużych klusek.

Pamiętać należy o natłuszczeniu varomy przed gotowaniem, inaczej buchty się przywrą.

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Buchty czyli kluski na parze z sosem jagodowym

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: