- TM 31
Składniki
Przygotowanie
- osolona woda
Do podania
- płynny miód
- roztopione masło
Bombolki
- 1 szczypta soli
- 2 jajka
- 1/2 kostki masła lub margaryny
- 1/2 litra mleka
- 35 g drożdży
- 1 i 1/2 łyżki cukru
- 1/2 kg mąki pszennej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć mleko, drożdże, cukier i 3 łyżki mąki i zrobić zaczyn 30 s. / 37*C / obr. 1. Pozostawić na ok. 10 min. w naczyniu miksującym do wyrośnięcia. Następnie dodać jajka, resztę mąki i sól do smaku. Wyrobić ciasto 2 min. / "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" . Podczas wyrabiania przez otwór powoli wlewać roztopione i lekko ostudzone masło.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm. i wykrawać literatką kółka (powinny być jak najmniejsze). Pozostawić na następne 10 min. pod przykryciem do wyrośnięcia.
Naczynie miskujące umyć, wlać 1/2 litra wody i łyżkę soli. Układać na Varomie bombolki i parować 15 min. / Varoma / obr. 1.
Podawać polane roztopionym masłem i płynnym miodem.
Bombolki
Porady
Wariant podania: na słodko lub na ostro z cebulką i boczkiem.
Można też je upiec: bombolki smarujemy białkiem i pieczemy w piekarniku 180*C. / 25- 30 min. na złoty kolor.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ciasto lejące, trzeba dodać więcej mąk.
Za mało wody w przepisie do Varoma - trzeba uważać, żeby nie wyparowała. Przepis bardzo niedopracowany. Po wielu modyfikacjach wyszły po prostu pampuchy.
Nie wyszlo, ciasto lejace nie da sie rozwalkowac
Na tą ilość mleka jest mało mąki, wg ( moim zdaniem, a może się mylę) tego przepisu ciasto na bombolki jest rzadkie. Pozdrawiam
Nie wiem gdzie popełniłam błąd, ale mi nie wyszły
Ciekawy pomysł, do wypróbowania dziękuję i pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję