Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 55min
porcja/porcje/porcji
2 litr/litra/litry/litrów
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 12/12/16
zmieniono dnia: 12/12/16

Składniki

Barszcz czerwony

  • 500 g świeżych czerwonych buraków
  • 1 litr wody
  • 3 łyżki octu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liści laurowych
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 litr bulionu drobiowego, wołowego, wcześniej przygotowany
  • 3 szczypty pieprzu

CIASTO NA PASZTECIKI

  • 250 g margaryny, pokrojonej na kawałki
  • 500 g mąki przennej
  • 50 g drożdży
  • 125 g gęstej śmietany
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • kminek
  • 1 całe jajko, do rozbełtania i posmarowania paszecików

FARSZ Z MIĘSEM

  • 1000 g mięsa np. łopatki, karczku, pokrojone na kawałki
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 3-4 szczypty pieprzu

FARSZ Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

  • 10 g suszonych borowików, namoczyć wcześniej ok 12h
  • 500 g kapusty kiszonej, przepłukać wodą przed gotowaniem
  • 1/2 łyżeczki soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    BARSZCZ CZERWONY
  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wrzucić obrane buraki, rozdrobnić 10s/obr. 4
  2. Wlać wodę, dodać czosnek, ziele, liście, ocet i gotować 30min/100st/obr. 1
  3. Przecedzić barszcz przez koszyczek. Do klarownej zawartości dodać bulion. Doprawić pieprzem i przyprawą uniwersalną.
  4. Podgrzać Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 5min/80st./obr. 1. Po zakonczeniu doprawić do smaku wedle uznania.
  5. FARSZ Z MIĘSEM
  6. Pokrojone mięso umieścić w koszyczku wBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" . Na dno naczynia wlać wodę, dodać ziele, liść i przyprawę, gotować 60min/Varoma/obr.1
  7. Wystudzić i odcedzić mięso, następnie zmiksować 20s/obr.10 Doprawić przyprawą i pieprzem do smaku.
  8. CIASTO
  9. Drożdże rozpuść w osobnym naczyniu dodając do nich śmiętanę i cukier. Następnie dodać doBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wszystkie składniki: mąkę, margarynę,2 żółtka, jedn całe jajko, sól, wyrabiać przy pomocy kopystki 1min/obr. 5.
  10. Wyrobione ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość ok 3mm i wykrawać z niego prostokątne kawałki. Na środek prostokąta położyć farsz, zwinąć w rulon i docisnąć końce.
  11. Gotowe paszteciki ułożyć na blasze. Posmarować jajkiem i posypać kminkiem. Pieć w temp. 180 st. przez 25-30 min.
  12. FARSZ Z GRZYBAMI I KAPUSTĄ
  13. Ugotować namoczone grzyby 30min/st.100/obr.1. Odstawić do innego naczynia.
  14. Ugotować kapustę 30min/st.100/obr.1. Odcedzić i przełożyć do innego naczynia.
  15. Zmiksować w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" ugotowane grzyby 5s/obr.5 dodać do tego kapustę,sól i znów zmiksować kolejne 5s/obr.5. Gotowy farsz doprawić do smaku.

Porady

Po dolaniu bulionu do wywaru z buraków, bardzo ważne jest, aby go nie zagotować.

Kapustę można ugotować w zwykłym garnku w trakcie gotowania grzybów, żeby zaoszczędzić czas.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Barszcz czerwony z pasztecikami (mięso/grzyby,kapusta)

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?