Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
6
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 05/02/15
zmieniono dnia: 05/02/15
Składniki
ziemniaki
- 1 ząbka czosnku
- 0,5 litra smietanki slodkiej
- 1200 g ziemniaki
- 1 łyżeczek soli
- 1 szczypty pieprzu
- 1 szczypty galki muszkatalowej
- ser zolty
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1 zabek czosnku rozdrobnic w tm (5 sec 5 obroty)
Ziemniaki obrac i pokroic na plasterki 1200g wlozyc do tm dolac smietane slodka 500ml lyzeczka soli szczypta pieprzu i szczypta gałki muszkatołowej.
Gotowac 20 min 100 stopni wsteczne obroty "Mieszanie" .
Przelac do naczynia żaroodpornego posypac tartym zoltym serem i zapiec w piekarniku 210 stopni 15 min
zapiekanka ziemniaczana
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Dziękuję spróbuję
ja bym dodała jeszcze brokuła żeby dodać troszke smaku