![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/s32izspa-db1bb-264570-cfcd2-qn066rsw/fa969099-f364-4dc2-b377-63bbc4a1ae12/main/miod-z-pokrzywy.jpg)
- TM 5
Składniki
miód z pokrzywy
- 100-150 g młode łodygi pokrzywy
- 1 litra wody
- 800-1000 g cukier, (brazowy lub już końcówka starego miodu)
- sok z cytryny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Zrywamy młode łodygi pokrzywy. Dokładnie ja myjemy pod bieżącą wodą. Wkladamy do
"Blokada naczynia miksującego" ,zalewamy wodą. gotujemy 50 min/ 80° /
"Obroty wsteczne" / obr 1.Odcedzamy na drobnym sitku, łodygi wyrzucamy. Odcedzony wywar wlewamy z powrotem do
"Blokada naczynia miksującego" , 5 min/varoma/
"Obroty wsteczne" / obr.1 w czasie gotowania wsypujemy cukier i sok z cytryny. Gdy powstanie piana , zbieramy ją łyżką i wylewamy. Gorący syrop przelewamy do wyparzonych słoików. Słoiczki mocno zakręcamy , pasteryzujemy 20 minut.
Miód pokrzywowy – stosowanieW celach leczniczych miód pokrzywowy należy stosować 3 razy dziennie – 1 łyżeczkę miodu po posiłku. Szczególnie w miesiącach jesienno-zimowych tego typu kuracja wzmacniająca będzie bardzo przydatna.
Porady
PASTERYZACJA
Ta metoda jest polecana dla słoików z klasyczną, metalową nakrętką. Słoiki z gumką i metalowymi klipsami pod wpływem gotowania zwilgotnieją pod gumką i nie będą szczelne.
Krok 1. Gorące słoiki napełniamy przetworami i dokładnie zakręcamy. Aby uniknąć poparzeń, warto korzystać z grubych ściereczek, rękawic kuchennych oraz szczypiec do słoików.
Krok 2. Na dnie dużego garnka układamy specjalną, metalową wkładkę do pasteryzacji lub czystą ścierkę kuchenną (zapobiegnie to pękaniu słoików w kontakcie z mocniej nagrzanym dnem garnka).
Krok 3. Do garnka wkładamy słoiki, ustawiając je tak, żeby mogła między nimi swobodnie przepływać woda (najlepiej pasteryzować słoiki partiami, wybierając do jednej partii te o podobnej wysokości).
Krok 4. Zalewamy słoiki gorącą wodą tak, żeby sięgała ok. 3 cm poniżej najniższego słoika i doprowadzamy do wrzenia.
Krok 5. Pasteryzujemy słoiki przez ok. 10-30 minut, zgodnie z przepisem na przetwory, którymi zostały napełnione. Wieczka słoików powinny się uwypuklić i delikatnie strzelić.
Krok 6. Wyjmujemy słoiki z wrzątku, dociskamy wieczka i jeszcze raz dokręcamy.
Krok 7. Zawijamy słoiki w gruby ręcznik lub koc (opcjonalnie), albo wkładamy pod kołdrę/pierzynę, obracamy do góry dnem i odstawiamy na kilka-kilkanaście godzin do wystudzenia.
ALTERNATYWNE WEKOWANIE SŁOIKÓW BEZ GOTOWANIA
Klasycznie zakręcane słoiki lub słoiki ze szklaną przykrywką, gumką i metalowymi klipsami można zabezpieczyć przed dostępem powietrza czyli zawekować bez gotowania w garnku.
Krok 1. Gorące słoiki napełniamy przetworami i dokładnie zakręcamy. Aby uniknąć poparzeń, warto korzystać z grubych ściereczek, rękawic kuchennych oraz szczypiec do słoików.
Krok 2. Zakręcamy/zamykamy słoiki, obracamy do góry dnem i zawijamy w gruby koc/ręcznik lub szczelnie otulamy pierzyną/grubą kołdrą, na kilka-kilkanaście godzin do wystudzenia.
WEKOWANIE SŁOIKÓW W PIEKARNIKU
Ta metoda nie jest polecana dla słoików ze szklanym wieczkiem i gumką, która może nie wytrzymać wysokiej temperatury panującej w piekarniku.
Krok 1. Gorące słoiki napełniamy przetworami i dokładnie zakręcamy. Aby uniknąć poparzeń, warto korzystać z grubych ściereczek, rękawic kuchennych oraz szczypiec do słoików.
Krok 2. Ustawiamy słoiki na blaszce (można zabezpieczyć ją papierem do pieczenia) i wstawiamy całość do piekarnika (może być częściowo nagrzany, jeśli wcześniej były w nim trzymane słoiki czekające na napełnienie przetworami).
Krok 3. Nastawiamy piekarnik na 130 °C i od momentu jego nagrzania trzymamy w tej temperaturze słoiki przez 60 minut.
Krok 4. Wyjmujemy słoiki z piekarnika, dociskamy wieczka, jeszcze raz dokręcamy, obracamy do góry dnem i odstawiamy do wystudzenia.
WEKOWANIE SŁOIKÓW POD KOCEM/KOŁDRĄ/PIERZYNĄ
Ta metoda jest polecana wyłącznie do zawekowania gorących przetworów, które nakładamy do gorących słoików. Można zastosować ją zarówno w przypadku słoików zakręcanych jak i tych ze szklanym wieczkiem, gumką i metalowym klipsem.
Krok 1. Gorące słoiki napełniamy przetworami i dokładnie zakręcamy. Aby uniknąć poparzeń, warto korzystać z grubych ściereczek, rękawic kuchennych oraz szczypiec do słoików.
Krok 2. Obracamy słoiki do góry dnem i zawijamy w gruby ręcznik lub koc, albo wkładamy pod kołdrę/pierzynę i odstawiamy na kilka-kilkanaście godzin do wystudzenia.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
SUPER
annorr - Miód pokrzywowy – stosowanie
W celach leczniczych miód pokrzywowy należy stosować 3 razy dziennie – 1 łyżeczkę miodu po posiłku. Szczególnie w miesiącach jesienno-zimowych tego typu kuracja wzmacniająca będzie bardzo przydatna.
Interesujący przepis, proszę o informację, jak spożywać
Pokrzywa zapobiega biegunkom, hamuje krwawienia. Dziala leczniczo na wlosy. Ponadto pokrzywa jest bogata w wapń, potas, magnez, witaminy: C, K, B2, B6 oraz prowitaminę A.Pomaga walczyc ze stresem.
Bardzo ciekawy przepis. Do czego można używać tego miodu i czy ma on jakieś właściwości?
Are you sure to delete this comment ?