thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
5min
porcja/porcje/porcji
1 słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy

Składniki

Zaczyn / zakwas na zurek

  • 3 czubate łyżki Maki pszennej lub zytniej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szczypty soli
  • 2 kromki Suchego chleba, Wazne by byly bez ziaren lub maku
  • 0,5 litra wody, Wypelnic nia prawie caly sloik

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Bajecznie prosty zaczyn / zakwas na zurek
  1. Składniki przełożyć do litrowego słoika w podanej kolejności, oprócz chleba, który dajemy na sam koniec.Słoik zakręcić i wstrząsnąć nim tak, aby wymieszaly sie składniki. Na koniec wkładamy czerstwy chleb i zakręcamy słoik. Najlepiej odstawić go w ciepłe miejsce, w którym powinien leżeć ok 4-5 dni.

    Tak przygotowany żurek może postać max 2 tygodnie. Gdy zrobi się bardzo klarowny, nie powinno się go już używać.

    ******

    Aby następny zaczyn mieć szybciej, po zużyciu poprzedniego żurku należy zostawić mąkę i dodać do nowego zaczynu ok 1-2 łyżki świeżej. Resztę przygotowujemy jak wyżej.

    Życzę smacznego 😊

Porady

Pyszny, domowy żurek.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Zaczyn / zakwas na zurek

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?