Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
4 słoik/słoiki/słoików
Poziom
--

Składniki

  • 2000 g wiśni
  • 1500 g cukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wiśnie wydrylować, zasypać w dużym garnku 500 g cukru, potrząsnąć, żeby cukier wymieszał się z wiśniami i odstawić na kilka godzin ( można na noc), żeby owoce puściły sok.

    Sok odlać, zważyć w TM ( ok.800-1000g) i dosypać tyle samo cukru. Sok z cukrem zagotować 15-20 min. / 100*C / obr 2-3 ( pilnować, żeby nie wykipiał ).

    Gorącym sokiem zalać wiśnie i odstawić w chłodne miejsce na ok 12 godz. Można do następnego dnia.

    Tą czynność trzeba powtarzać 4 razy, a za czwartym razem wiśnie rozłożyć do słoiczków i gorącym syropem je zalać. Słoiki zakręcić, postawić na pokrywkach, przykryć kocykiem i poczekać aż ostygną.

Porady

Ten przepis nie jest typowo termomiksowy ale go tu zamieściłam, bo warto zrobić kilka słoiczków i rozkoszować się taką pychotką w długie zimowe wieczory tmrc_emoticons.)

Tak przygotowane wiśnie używam do cias, ozdoby tortów i deserów. 

Polecam bo są wyśmienite tmrc_emoticons.-)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wiśnie w syropie do deserów i ciast

Wydrukuj:

Komentarze

  • lipca 1, 2018 at 17:24

    Można dodać alkoholu? jeśli tak to kiedy?

  • sierpnia 4, 2014 at 07:56

    Gabrysiu, masz rację! Cena domowych przetworów zawsze jest kilka razy mniejsza od tych kupionych w sklepie. W takich robionych własnoręcznie jest jeszcze jeden składnik: nasze serce  Love  Moje wisienki stoją już w piwnicy, może zrobię jeszcze jedną porcję? 

    W sobotę na naszym targu wiśnie jeszcze były po 3,5zł/kg. Polecam Ci jeszcze wiśnie w czekoladowym syropie: 

     

    http://www.przepisownia.pl/przepisy/wariant-wi%C5%9Bnie-w-czekoladowym-syropie-do-deser%C3%B3w-i-ciast/443901

     

    Te są przepyszne i cudownie działają na poprawę humoru zwłaszcza w pochmurne jesienne dni. Polecam

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • lipca 31, 2014 at 09:21

    Elu, w ubiegłym roku nie zrobiłam tych wiśni, ale jak jeszcze teraz uda mi się je kupoić, to zrobię. Ostatnio byłam w internetowym sklepie "aledobre" i tam właśnie są w sprzedaży jako "delikatesy",    robione domowym sposobem wisnie w syropie. To było wczoraj, kupiłam 1 sloiczek (10,79 zł) i czekam na dostawę. Będe mogła spróbować i potem porównać. Dziś przeglądając Twoje przepisy "wpadłam " na wiśnie w syropie! Cudowny przypadek. Zrobię i za około 15 zł. będe miała 4 słoiczki! Love

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • sierpnia 9, 2012 at 07:33

    Gabrysiu, sok ważymy tylko raz -na początku i tylko raz dodajemy tyle samo cukru. 

    Te 4 kolejne razy dotyczyły tylko zlewania soku od wiśni, zagotowywania i zalewania gorącym owoców.

    Pozdrawiam  tmrc_emoticons.)   tmrc_emoticons.) 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • sierpnia 8, 2012 at 08:57

    Elu, nie bardzo rozumiem ten przepis. Jak to powtarzać 4 razy? Za każdym razem dosypywac cukier? Może napisz krok po kroku, tak jak przepis na zakwas do chleba.tmrc_emoticons.~

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

Are you sure to delete this comment ?