Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
25min
porcja/porcje/porcji
4 słoik/słoiki/słoików
Poziom
--

Składniki

dżem wiśniowy

  • 1500 g wiśni
  • 700 g cukru
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • 25-30 g pektyny jabłkowej
  • sok i skórka z jednej pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3 centymetry korzenia imbiru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, -najlepiej zrobionego w TM

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    dżemu
  1. Wiśnie wydrylować.

    Do naczynia włożyć imbir pokrojony na plasterki, rozdrobnić 5 s. / obr. 5

    Dodać wiśnie (wszystkie), skórki otarte z cytrusów i pektynę, rozdrobnić 5-7 s. / obr. 4

    Gotować 20 min. / 100*C / obr.2Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" Na pokrywę naczynia postawić koszyczek zamiast miarki.

    Dodać cukier, sok z cytrusów, cynamon i wanilię i gotować 5 min. / 100*C / obr.2Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"

    Przelać do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić na zakrętkach na kilka minut

Porady

Ten dżem nie ma całych owoców, to taka "papka" ale nie zmiksowana na gładko. Gdyby dżem zaczął kipieć to trzeba troszkę zwiększyć obroty lub / i zmniejszyć temp. do 90*C

Dżem jest dobrze "ścięty" i bardzo dobrze się przechowuje.

Ja go wykorzystuję m.in. do pieczenia schabu w kawałku. Dodaję go do sosu, którym polewam mięso podczes pieczenia. Smak jest orginalny i zaskakuje nim gości tmrc_emoticons.) 

Można go też dołożyć do marynaty przed grilowaniem np.szynki lub piersi z indyka...

Smacznego

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wariant Dżem wiśniowy z korzenną nutą :-)

Wydrukuj:

Komentarze

  • lipca 14, 2015 at 22:03
    5.0

    Dziś zrobiłam tmrc_emoticons.)

    Skórki cytrusów i imbir mieliłam na szybszych obrotach, a wiśnie na wolniejszych niż w przepisie. Pierwsze żeby się bardziej rozdrobniły, a wiśnie wolniej by nie była gładka galareta z dżemu.

    Wyszło pysznie tmrc_emoticons.)

    M.

Are you sure to delete this comment ?