Składniki
dżem wiśniowy
- 1500 g wiśni
- 700 g cukru
- sok i skórka z jednej cytryny
- 25-30 g pektyny jabłkowej
- sok i skórka z jednej pomarańczy
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 3 centymetry korzenia imbiru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, -najlepiej zrobionego w TM
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wiśnie wydrylować.
Do naczynia włożyć imbir pokrojony na plasterki, rozdrobnić 5 s. / obr. 5
Dodać wiśnie (wszystkie), skórki otarte z cytrusów i pektynę, rozdrobnić 5-7 s. / obr. 4
Gotować 20 min. / 100*C / obr.2"Obroty wsteczne" Na pokrywę naczynia postawić koszyczek zamiast miarki.
Dodać cukier, sok z cytrusów, cynamon i wanilię i gotować 5 min. / 100*C / obr.2"Obroty wsteczne"
Przelać do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić na zakrętkach na kilka minut
dżemu
Porady
Ten dżem nie ma całych owoców, to taka "papka" ale nie zmiksowana na gładko. Gdyby dżem zaczął kipieć to trzeba troszkę zwiększyć obroty lub / i zmniejszyć temp. do 90*C
Dżem jest dobrze "ścięty" i bardzo dobrze się przechowuje.
Ja go wykorzystuję m.in. do pieczenia schabu w kawałku. Dodaję go do sosu, którym polewam mięso podczes pieczenia. Smak jest orginalny i zaskakuje nim gości
Można go też dołożyć do marynaty przed grilowaniem np.szynki lub piersi z indyka...
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dziś zrobiłam
Skórki cytrusów i imbir mieliłam na szybszych obrotach, a wiśnie na wolniejszych niż w przepisie. Pierwsze żeby się bardziej rozdrobniły, a wiśnie wolniej by nie była gładka galareta z dżemu.
Wyszło pysznie
M.